Mannen missen finale 4x200 vrij

MELBOURNE - De Nederlandse zwemmers hebben zich vrijdag bij de wereldkampioenschappen in Melbourne niet weten te plaatsen voor de finale van de 4x200 meter vrij.Olaf Wildeboer, Bas van Velthoven, Joost Reijns en Mitja Zastrow kwamen in de series tot een vijftiende tijd van 7.21,51.

De zwemmers hadden zich in Melbourne tot doel gesteld zich voor de Olympische Spelen van Peking te kwalificeren. Ze hadden hiervoor bij de eerste twaalf moeten eindigen. ''In de training ging het heel goed, dus we hadden wel verwacht dat we dat zouden redden. Dit is heel erg jammer'', zei Zastrow na zijn race.

Pieter van den Hoogenband deed niet mee in de series. Hij zou in actie komen als de mannen de finale zouden halen. Hij liet hiervoor zijn startbewijs op de 50 meter vrij schieten. Zijn toernooi is nu voorbij.

Gezien de vele trainingsuren die er de afgelopen tijd in de 4x200 vrij zijn gestoken, had Zastrow graag gezien dat Van den Hoogenband in de voorronde al van start was gegaan. Maar volgens technisch directeur Jacco Verhaeren had dat geen zin. ''De wereld had er wel heel anders uitgezien, als we ons hadden geplaatst. Maar het niveau van de andere mensen zal toch eerst omhoog moeten. Anders kun je in Peking niet meedoen om de medailles. In de finale moet je een topper in kunnen brengen om iets extra's te brengen. Zo wordt het spel gespeeld. De anderen moeten in staat zijn in de series het voorwerk te doen.''

Een land als de Verenigde Staten kan daarbij putten uit een groep van zeker acht zwemmers. Nederland beschikt eigenlijk over te weinig mensen die het vereiste niveau kunnen halen. Zastrow en debutant Reijns deden met een dik persoonlijk record in Melbourne nog wel dat wat van hen werd verwacht. Het optreden van Wildeboer en Van Velthoven viel echter tegen.

Verhaeren: ''De potentie is er wel om het zonder Pieter te halen. De EK in Eindhoven is daarvoor de uitgelezen mogelijkheid. Maar dan moet bijvoorbeeld Wildeboer in goeden doen komen, want we hebben ook nog met de eis van NOCNSF te maken. Maar als we het niet redden, hebben we op de Spelen ook niks te zoeken.'' (ANP)

© Het Parool, 30-03-2007

Meer over