Maase verguld met Nederlands record

AMSTERDAM - Kamiel Maase reageerde aanvankelijk wat cynisch op zijn Nederlandse record op de marathon. ''In vier jaar tien seconden van mijn beste tijd af. Mijn studiegenoten bij bedrijfskunde zullen me weghonen voor dat karige rendement uit investering.''Even later toonde de 37-jarige atleet uit Zeist zich wel degelijk tevreden met de tijd van 2.08.21, die hem zondag de negende plaats opleverde in de 32e marathon van Amsterdam. ''Het was een marathon uit het boekje met gedroomde omstandigheden. Gelukkig was de vorm ook goed. Hoewel ik tijdens de race even gedacht heb dat ik onder 2.08 kon lopen. Dan zou ik overgelukkig zijn geweest.''

Maase liep in zijn negende marathon uit zijn carrière niet alleen zijn oude record (2.08.31 uit 2003) uit de boeken, maar dook tevens ruim onder de limiet voor de Olympische Spelen van 2008. Maase: ''De olympische nominatie was ook een doel. Ik hoop het volgend jaar in Peking goed te doen, maar ik maak het mezelf niet makkelijk. Daar zal het bijzonder heet zijn, terwijl ik gedij bij lage temperaturen. Het had voor mij zelfs vandaag nog kouder gemogen.''

Ruim 8500 atleten begonnen zondag in nagenoeg ideaal loopweer - windstil en 13 graden Celsius - aan de 42 kilometer en 195 meter door de hoofdstad. Michel Butter was de eerste vijftien kilometer de gretige gangmaker voor de kopgroep. De Nederlands crosskampioen liep keurig op schema, hoewel de tussentijden anders vertelden. Het bleek dat de kilometerpaaltjes niet allemaal even nauwkeurig waren geplaatst. Vooral de snelle doorkomst op de 10 kilometer wekte verbazing.

Maase liep ontspannen mee in de kopgroep. Halverwege kwam het pelotonnetje van twintig atleten door in de beoogde 1 uur en 4 minuten. Na 25 kilometer moest Maase een zevental Afrikaanse hardlopers laten gaan en begon voor hem het zware deel van de race. Toch hield de lange Nederlander een tempo vast dat wees op een fraaie eindtijd. Ook na het beruchte 35-kilometerpunt kon Maase goed doortrekken, ook al raakte hij de koplopers uit het oog.

De relatief onbekende Emmanuel Mutai ging met de zege aan de haal. De Keniaan finishte in een tijd van 2.06.29. Dat was 9 seconden boven het parkoersrecord uit 2005 van de Ethiopiër Haile Gebrselassie.

Mutai, dit voorjaar nog zevende in de marathon van Rotterdam, demarreerde in de slotfase van de wedstrijd weg uit de kopgroep. Hij kreeg zijn landgenoot Richard Limo mee, maar de oud-wereldkampioen op de 5000 meter moest in de laatste kilometers afhaken. Limo eindigde als tweede in 2.06.45. Een andere Keniaan, James Rotich, werd derde in 2.07.12.

Racedirecteur Jos Hermens sprak van een geslaagde wedstrijd. ''De omstandigheden waren fantastisch. Zeven atleten lopen onder de 2.08. Vijf Nederlanders finishen onder de 2.20. Dat had ik in mijn stoutste dromen niet verwacht.'' (ANP)

© Het Parool, 21-10-2007

Meer over