Update

Lorenzo loopt in op Stoner

Jorge Lorenzo heeft zijn hoop op titelprolongatie in de MotoGP zondag nieuw leven ingeblazen. Door een sublieme inhaalmanoeuvre liet de Spaanse motorcoureur bij de Grote Prijs van Italië zijn rivaal Casey Stoner achter zich.

null Beeld afp
Beeld afp

Lorenzo reduceerde zijn achterstand op de Australiër in het wereldkampioenschap tot 19 punten.

Stoner reed 17 ronden lang aan kop op het circuit van Mugello tot Lorenzo hem ineens aan de binnenkant passeerde. De leider in de WK-stand werd uiteindelijk derde, omdat zijn teamgenoot Andrea Dovizioso in de laatste rondgang ook nog voorbijkwam.

Lorenzo kon zijn geluk niet op na het passeren van de eindstreep. 'Ik ben zo gelukkig. Stoner was erg snel, maar ik kwam stapje voor stapje dichterbij. Ik zag de kans en ik greep hem.' De Amerikaan Ben Spies, vorige week nog de winnaar op het circuit van Assen, eindigde als vierde. Voor Valentino Rossi viel het resultaat tegen. De Italiaanse ster reed zijn eerste race voor eigen publiek sinds hij overstapte naar Ducati. Hij kwam als vijfde over de finish.

Een klasse lager ging de zege ook naar een Spanjaard. Marc Marquez was de sterkste in de Moto2. Hij was Stefan Bradl te snel af. De Duitser bleef wel aan de leiding in de WK-stand. Bradley Smith completeerde het podium op Mugello en staat in het klassement ook derde.

Jasper Iwema pakte weer eens punten in de 125cc. De Nederlander werd 14e en mocht daarmee twee punten toevoegen aan zijn totaal dat nu zes bedraagt. De Spanjaard Nicolas Terol was de snelste en kwam steviger aan de leiding in het klassement. De Fransman Johann Zarco is zijn voornaamste belager en hij werd dan ook tweede.

Iwema keek tevreden terug. Hij maakte een opmars vanaf de 19e startplek. 'Super, dit is wat we willen. We kunnen nog steeds beter, maar we pakken in ieder geval weer wat punten', liet Iwema via Twitter weten. Hij staat nu 23e in de totaalstand.

Meer over