Lieke Martens moet door de pijn heen bijten

De grimas van Lieke Martens (26) op de training donderdag verraadde de pijn die ze heeft. Met vertrouwen gaat de sterspeelster de strijd tegen de klok aan om het kwartfinaleduel met Italië te halen.

Tim Reedijk
Lieke Martens op de training van donderdag. Beeld ANP
Lieke Martens op de training van donderdag.Beeld ANP

Lieke Martens moest haar winnende doelpunt tegen Japan (2-1) bekopen met een pijnlijke rechtervoet, omdat Jill Roord er in het feestgedruis bovenop sprong. Die pijn zakte snel weer, maar een teenblessure aan haar andere voet bleef Martens wél achtervolgen. Die teen hindert de linksbuiten al langer, alleen was de reactie na dinsdagavond veel heftiger dan normaal.

Veel pilletjes

“Het is iets heel kleins, lulligs bijna, maar ook dat kan soms heel veel zeer doen,” vertelt ze vanuit het imposante hotel Royal Hainaut in Valenciennes, waar de Oranjeselectie voor de tweede keer dit WK bivakkeert.

Desondanks was het de bedoeling dat ze vrijdagochtend gewoon zou mee­trainen om zaterdag aan de aftrap te kunnen staan tegen Italië (15.00 uur). Tegen de pijn neemt Martens al ‘veel van die pilletjes’, zegt de sterspeelster. “En ik kan wel wat hebben, dus ik heb er vertrouwen in. Dat er na de wedstrijd weer een reactie zal volgen, dat zal wel weer. Dan beginnen we gewoon weer van voren af aan.”

Lieke Martens viert haar doelpunt tegen Japan. Beeld Getty Images
Lieke Martens viert haar doelpunt tegen Japan.Beeld Getty Images

Tenminste, áls Oranje de halve finales haalt natuurlijk. In de strijd tegen Italië kan Oranje de inbreng van Martens goed gebruiken, zeker nu ze voor het eerst op het WK bepalend was; tegen Japan met twee goals. ‘Een bevrijding’ noemde ze dat, zeker nadat ze de wedstrijden ervoor vaststelde dat ze steevast werd ingesloten door vijandelijke defensies.

Alia Guagni

Bij een basisplaats staat Martens zaterdag waarschijnlijk tegenover de Italiaanse rechtsback Alia Guagni staat.

Of ze haar vreest? “Ik weet wie de beste rechtsbacks zijn van de wereld en tegen wie ik het moeilijk heb. Ashley Lawrence van Canada dus, maar ook Lucy Bronze van Engeland is goed. Guagni is een bijtertje, maar ik ben het type speler dat niet echt naar de tegenstander kijkt. Ik moet vooral zelf bepalen wat ik ga doen.”

Engeland naar halve finale

Engeland heeft als eerste de halve finale bereikt. In Le Havre versloeg het donderdag Noorwegen: 3-0. Halverwege leidde de formatie van bondscoach Phil Neville al met 2-0. Jill Scott scoorde al na 3 minuten, Ellen White deed dat vlak voor rust. Lucy Bronze maakte er kort na rust met een fraai afstandsschot 3-0 van. Nikita Parris had nog de kans uit een strafschop de 4-0 te maken, maar ze zag keepster Ingrid Hjelseth redden.

Engeland speelt dinsdag in de halve eindstrijd tegen de winnaar van de ontmoeting tussen Frankrijk en de Verenigde Staten.

Meer over