Update

Leenstra wint NK en droomt van Elfstedentocht

Als 7-jarig meisje keek ze met grote ogen naar de schaatshelden die in 1997 onderweg waren voor de 'Tocht der tochten'. Vanaf dat moment was Marrit Leenstra, die gisteren voor het tweede jaar op rij de nationale allroundtitel veroverde, besmet met het Elfstedenvirus.

ANP/Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl de meeste langebaanschaatsers een eenmalige overstap naar het natuurijs uitsluiten, omdat ze daardoor titeltoernooien dreigen te missen, wil de 22-jarige Friezin dolgraag die 200 kilometer door haar provincie afleggen.

'De Elfstedentocht is mooier dan alle andere wedstrijden', sprak ze in Thialf. 'Een WK is ieder jaar, een Elfstedentocht komt misschien nooit meer. Ik zal zeker overwegen om mee toe doen.'

Sven Kramer liet eerder al weten sowieso niet bij een Elfstedentocht te starten. Ireen Wüst zou alleen meedoen als de befaamde tocht na het WK allround plaatsvindt (18 en 19 februari). Leenstra, die aan het parcours van de Elfstedentocht is opgegroeid, hoopt haar coach Jan van Veen ervan te kunnen overtuigen om in Leeuwarden aan het vertrek te staan.

Leenstra is een schaatsliefhebster pur sang en lijkt zich in haar enthousiasme overal voor te willen aanmelden. Vorige week nam de rijdster van Team Hart nog deel aan het WK sprint in de Canadese stad Calgary. Daarna moest ze binnen 5 dagen niet alleen duizenden kilometers én een tijdverschil overbruggen, maar ook 'overstappen' naar een andere discipline: het allrounden. Leenstra leek er totaal geen moeite mee te hebben.

Alsof ze zich wekenlang puur had gefocust op dit NK, manifesteerde ze zich op de titelstrijd. De schaatsster uit Wijckel won met overmacht de 500 en 1500 meter en werd op de 3 kilometer slechts met een fractie verschil verslagen door Linda de Vries (4.09,74 om 4.09,61).

Vooral het optreden op de 3000 werkte bevrijdend voor haar. Leenstra had dit seizoen namelijk moeite om de juiste '3 kilometer-slag' te vinden. De ene keer reed ze te langzaam, de andere keer ging ze te hard van stapel.

In Thialf was ze echter volledig in balans. Ze bleef dan ook Linda de Vries (2de) en Jorien Voorhuis (3e) ruimschoots voor. 'Dit had ik niet verwacht', zei ze. 'Maar ik schaats super lekker.'

Ook de komende 2 weekeinden verschijnt ze in Hamar (WB-race) en Moskou (WK allround) op het ijs. En mogelijk maakt Moskou nog plaats voor de Elfstedentocht. 'Morgen lig ik daarom lekker met een boek op de bank. En daar kom ik de rest van de dag niet meer van af.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over