Lasse Schöne meest onvervangbare speler in de Eredivisie

Voetbal, we vinden er van alles van. Maar wat zeggen de cijfers? Vandaag: de Moneyball-awards, voor de statistische uitblinkers uit de eerste seizoenshelft.

Sam Planting
Lasse Schöne met op de achtergrond Jairo Riedewald Beeld anp
Lasse Schöne met op de achtergrond Jairo RiedewaldBeeld anp

Meest waardevolle speler
We hebben het hier niet over de 'beste' eredivisiespeler. Die titel is voor Feyenoordspits Nicolai Jørgensen, met twaalf doelpunten en zes assists in zeventien wedstrijden.

De meest onvervangbare speler is Lasse Schöne. Ajax mét Schöne is het een topploeg, zonder hem is het kwetsbaar.

Ajax speelde dit seizoen dertig officiële wedstrijden. In vijftien duels met Schöne in de basis behaalde Ajax 36 punten (2,4 per wedstrijd), doelsaldo 34-10. In vijftien duels zonder Schöne werden 26 punten gepakt (gemiddeld 1,73), doelsaldo 29-19.

Over een heel eredivisieseizoen berekend zou Schönes aanwezigheid 23 punten schelen.

Opvallender is dat Ajax ook minder tegentreffers weggeeft wanneer Schöne speelt. Dit terwijl de keuze voor de Deen 'op 6' ten koste ging van defensief sterker lijkende opties Riedewald en Gudelj. De positieve invloed van de technische Schöne op het balbezit is dus ook een verdedigende versterking.

Zondag werd zijn topreputatie bevestigd. Trainer Cocu offerde Bart Ramselaar volledig op door de PSV-middenvelder negentig minuten als persoonlijke mandekker van Schöne te gebruiken.

Efficiëntste beleid
Een veelzeggende manier om clubbeleid te beoordelen is de begrotingen van clubs delen door het aantal punten, om te kijken hoeveel elk behaald punt heeft 'gekost'. Feyenoord, Ajax en PSV komen na 17 wedstrijden op respectievelijk 1,4 miljoen, 2,2 miljoen en 2,5 miljoen euro 'begroting per punt' uit.

Begroting

Excelsiors 16 punten kostten 363.000 euro per stuk

Deze berekeningsmanier toont hoe knap het beleid van Excelsior is. Daar wordt gewerkt met verreweg de kleinste eredivisiebegroting: 5,8 miljoen voor 2016/2017. Toch werden er al zestien punten behaald: 363.000 euro per punt tot dusver, 170.000 euro minder op dit punt: Heracles Almelo.

Invloedrijkste trainer
Bewijs voor de rol van een trainer aanleveren, is altijd lastig, maar het is wél aantoonbaar dat Alex Pastoor een positieve invloed heeft op Sparta. Spelersdatabase Transfermarkt schat de transferwaarde van de Spartaselectie op 8,73 miljoen euro. Alleen het spelersmateriaal van Go Ahead wordt nog lager ingeschat.

Dit maakt Sparta's dertiende plek, en een plek bij de laatste acht in de KNVB-beker, een bijzonder knappe prestatie. Opvallend is dat negen van de tien meest gebruikte Spartaspelers ook vorig seizoen in de Jupiler League al tot de selectie behoorden.

'Aanmoedigingsprijs'
AZ, dat in het nieuws kwam door gebruik te maken van consultant Billy Beane, de technisch manager uit het honkbal die centraal stond in Moneyball, valt gek genoeg op door gebrek aan analytisch verantwoord beleid.

In zeventien eredivisiewedstrijden stelde trainer John van den Brom slechts vier keer een tactisch ongewijzigd elftal op. Op de zes middenveld- en aanvalsposities gebruikte hij tot dusver vijftien verschillende spelers.
Continuïteit is o zo belangrijk, dat kan zowel de oude voetbalvakman als de moderne datanerd je vertellen. AZ zou eens moeten luisteren.

Lees ook deel I uit deze serie: Dit zijn statistisch gezien de beste potentiële aankopen voor Ajax

Basisplaats

Met Schöne behaalde Ajax 2,4 punten per wedstrijd

Meer over