PlusAchtergrond

Langste Formule 1-seizoen ooit dreigt kortste seizoen in tijden te worden

Het blijft voorlopig bij de testrondjes die Max Verstappen in maart reed op het vernieuwde  circuit van Zandvoort. Van de 22 grand prix van dit seizoen zijn er al 6 voorlopig uitgesteld en 1 geschrapt. Beeld AP
Het blijft voorlopig bij de testrondjes die Max Verstappen in maart reed op het vernieuwde circuit van Zandvoort. Van de 22 grand prix van dit seizoen zijn er al 6 voorlopig uitgesteld en 1 geschrapt.Beeld AP

De Grote Prijs van Nederland is uitgesteld, net als die van Spanje. Monaco is zelfs geschrapt voor dit jaar. En niemand die weet of het Formule 1-seizoen in 2020 überhaupt nog van start gaat.

Wat vooraf gepresenteerd werd als het langste Formule 1-seizoen ooit, met liefst 22 races, dreigt het kortste seizoen in tijden te worden. Aan de lijst met vier uitgestelde grand prix (Australië, Bahrein, Vietnam, China) werden er donderdag dus nog drie toegevoegd: Zandvoort, Barcelona en Monaco. De laatste race had slechts een uurtje de status ‘postponed’, al snel lieten de Monegasken weten dat Monaco helemaal niet meer wordt aangedaan dit kalenderjaar. Monaco is traditie, dat is sinds 1929 thuiskomen voor de koningsklasse. Daar hoort een vaste plaats op de kalender bij.

De Formule 1 dacht aanvankelijk het virus te snel af te zijn door de eerst grand prix van het seizoen in Melbourne gewoon door te laten gaan. Maar verder dan een mediadag kwamen ze in Australië niet, toen had de realiteit ook de F1-paddock bereikt.

In Melbourne werd al gesproken over twee maanden rust, een ‘lente-zomerstop’ en pas op zijn vroegst weer racen in Bakoe, Azerbeidzjan, begin juni. Die berichten werden donderdag definitief, waarmee ook de GP van Nederland nu weet waar men aan toe is. Op 3 mei blijft het stil in Zandvoort. “Natuurlijk zagen we dat al aankomen, maar als het dan bevestigd wordt, doet het toch even pijn,” bekende directeur Robert van Overdijk. “Maar laat duidelijk zijn dat dit natuurlijk de enige juiste beslissing is. Er zijn nu belangrijkere dingen in de wereld.”

Geruchten

Sportief directeur Jan Lammers was tegenover de NOS niet minder duidelijk. Hij is een kind van Zandvoort en natuurlijk leidt het uitstel van de race tot bepaalde emoties. “Maar op de dag dat Bruno Bruins ontslag neemt, moeten wij het niet over sport hebben. De minister werkt zich deze weken bijna dood om de coronacrisis te ­bestrijden en moet daarom aftreden, dan is de GP van Zandvoort absoluut niet belangrijk.”

Vanuit Noord-Holland klonken louter menselijke, realistische reacties. Daar ontbrak het de laatste dagen nog weleens aan vanuit de top van de Formule 1. Zo liet een excuus van Liberty-ceo Chase Carey voor de chaotische communicatie rond de afgeblazen race in Melbourne liefst vier dagen op zich wachten.

In Zandvoort klinkt er ook een bijzonder reëel geluid als er gevraagd wordt naar een mogelijke nieuwe datum voor de Dutch GP. “Niemand heeft een glazen bol, niemand weet wanneer we dit virus de baas zijn. En of we het ooit de baas zijn,” benadrukt Van Overdijk, die niet kán en niet wíl garanderen dat de Dutch GP überhaupt nog in 2020 terug op de kalender komt. “Het blijft allemaal speculeren.”

Ook hij kent de geruchten over een mogelijk nieuw slot in augustus, back-to-back met België, of een week na Hongarije. “Maar we moeten de realiteit niet uit het oog verliezen. Augustus lijkt ver weg, maar is stiekem al heel dichtbij. Wellicht volgt de race nog in 2020, maar we kijken ook met een reëel oog naar 2021.”

Geldig WK

Het is wat hem betreft ook geen discussie voor nu, in een tijd waarin nauwelijks iets gepland kan worden vanwege de voortdurende onzekerheid. “Linksom of rechtsom: die GP gaat er echt wel komen, daar is geen twijfel over. Het voorspel duurt nu alleen even wat langer. Maar laten we voor nu maar gewoon even pas op de plaats maken en de ontwikkelingen afwachten. De volksgezondheid is het allerbelangrijkste. Pas als dat allemaal weer verzekerd is, is het gepast om weer een feestje te vieren. Het is nu niet het moment om concreet te worden over een nieuwe datum.”

Wat er nu rest van de F1-kalender voor 2020? Vijftien races die nog ‘gewoon’ gepland staan, met de eerste op 7 juni in Bakoe. Zo weinig waren er in 1983 voor het laatst, en er zijn minimaal acht races nodig voor een geldig WK. De zomerstop is intussen geen zomerstop meer, maar kan benut worden om races in te halen. Maar of daar iets van terechtkomt?

Meer over