Kromowidjojo zwemt al in series van estafette

Ranomi Kromowidjojo komt zondag tijdens de 4x100 meter vrije slag van de wereldkampioenschappen in Shanghai reeds in de series in actie. Bondscoach Jacco Verhaeren koos ervoor om Inge Dekker, die zondag ook tweemaal op de 100 meter vlinderslag uitkomt, te sparen. Daarnaast zag hij ervan af om reserve Ilse Kraaijeveld op te stellen.

ANP
null Beeld ap
Beeld ap

In de series verschijnen daarom Kromowidjojo, Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk en debutante Maud van der Meer op het startblok. Hinkelien Schreuder had zich ook gekwalificeerd voor de 4x100 vrij en was de afgelopen toernooien 'vaste' reserve. Maar zij mocht na een conflict met coach Marcel Wouda niet mee naar China. Oranje verdedigt op dit nummer de wereldtitel.

Verhaeren denkt dat - op basis van de seizoenstijden - de equipe met Van der Meer én Kraaijeveld tekortkomt voor een finaleplek. Daardoor kon hij maar één zwemster extra rust gunnen. Aangezien Dekker al vroeg in de ochtend in het zwembad moet zijn vanwege de 100 meter vlinderslag, besloot hij om haar niet bij de series van de estafette op te stellen. ,,Ik ben ervan overtuigd dat jij niet tot je beste resultaat komt, wanneer je die dag al urenlang in het zwembad hebt moeten hangen'', verklaarde Verhaeren zijn keuze.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over