Update

Kromowidjojo niet naar EK zwemmen

Ranomi Kromowidjojo. ANP Beeld
Ranomi Kromowidjojo. ANP

SANTA CRUZ - Ranomi Kromowidjojo zal niet deelnemen aan de Europese kampioenschappen langebaan, die vanaf 9 augustus in Boedapest beginnen. Dat heeft haar coach Jacco Verhaeren vrijdag bekendgemaakt. De titelfavoriete op de 50 en 100 meter vrije slag werd vorige week getroffen door een hersenvliesontsteking. 'Kromo' mocht vrijdag het ziekenhuis verlaten, maar moet de komende tijd op doktersadvies rust nemen.

''We hadden met deze afmelding al rekening gehouden, toen ze vorige week werd opgenomen in het ziekenhuis'', vertelde Verhaeren. ''Maar het ziekenhuis is natuurlijk niet de plek om te praten over trainingen, voorbereiding of wedstrijden. Dat hebben we daarom pas vandaag gedaan.''

Kromowidjojo en Verhaeren hadden geen lang gesprek nodig om te concluderen dat er een streep door de EK moest worden gezet. De 19-jarige zwemster voelt zich uiteraard nog allerminst topfit en besefte terdege dat er toch al geen sprake was van een ideale voorbereiding. ''Maar het blijft natuurlijk erg jammer'', zei Verhaeren. ''Zeker voor iemand als Ranomi die zich naar de top van de mondiale ranglijst heeft opgewerkt.''

Door de afmelding van Kromowidjojo zullen nu drie Nederlandse topzwemsters ontbreken op de EK. Eerder werd al bekend dat Marleen Veldhuis, die onlangs moeder werd, en Inge Dekker (schouderblessure) niet naar de Hongaarse hoofdstad zouden reizen. Kromowidjojo was, zeker na de afmelding van haar Duitse rivale Britta Steffen, topfavoriete op de 50 en 100 meter vrije slag. Daarnaast was ze kopvrouw van de ijzersterke estafetteploeg 4x100m vrij. Maar ook die equipe zal door de afmelding van het trio behoorlijk aan kwaliteit inleveren.

''Op die discipline zijn we zeker geen titelfavoriet'', erkende Verhaeren. ''Maar we zijn ook niet kansloos voor een medaille.'' Oranje zal op die afstand nu vooral steunen op Femke Heemskerk, die naar alle waarschijnlijkheid wordt geflankeerd door Saskia de Jonge, Ilse Kraaijeveld en Elise Bouwens.

Kromowidjojo zal de komende tijd rust houden, maar haar coach verwacht dat ze in september weer zal aansluiten bij de nationale ploeg wanneer de voorbereiding begint op de EK kortebaan die in november in Eindhoven worden gehouden. (ANP)

Meer over