Kramer wint 5000 meter in baanrecord, Verweij leidt op EK

Schaatser Sven Kramer heeft vandaag bij de EK allround in Rusland de 5000 meter op zijn naam geschreven. De olympisch kampioen op deze afstand eindigde in een tijd van 6.17,32. Ploeggenoot Wouter olde Heuvel pakte zilver met 6.22,32. Het brons was voor de Noor Sverre Lunde Pedersen in 6.22,98.

null Beeld epa
Beeld epa

Koen Verweij belandde op de vierde plaats met een tijd van 6.23,86. De winnaar van de 500 meter gaat na twee afstanden aan de leiding, met een voorsprong van 0,53 seconde op Kramer zondag op de 1500 meter. Olde Heuvel staat derde in het klassement, op 1,49 seconden van Verweij.

Verweij leverde in de tiende race een mooi gevecht met Olde Heuvel. De regerend wereldkampioen allround van Team Corendon koos vanaf de start voor de aanval, maar moest in de slotfase zijn landgenoot van LottoNL-Jumbo alsnog laten gaan. De koele Olde Heuvel won de race, maar het verschil was lang niet genoeg om Verweij in het klassement voorbij te steken.

Kramer wist in de elfde en laatste rit tegen de Noor Pedersen welke tijd hij moest rijden om aan kop van het klassement te komen. Hij moest na zijn teleurstellende 500 meter (tiende in 37,03) ruim acht seconden goedmaken op Verweij, die de 500 meter in een sterke tijd had gewonnen (36,20). Kramer reed een goede rit, maar zijn baanrecord was niet voldoende voor de koppositie.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over