Update

Kramer stoeit met z'n rivalen

Sven Kramer viert samen met teamgenoot Stefan Groothuis hun winst op de ploegenachtervolging. Foto AP Beeld
Sven Kramer viert samen met teamgenoot Stefan Groothuis hun winst op de ploegenachtervolging. Foto AP

CALGARY - Hoewel hem links en rechts werd gevraagd of het wel verstandig is deze weken te schaatsen in Canada en de Verenigde Staten, voegde Sven Kramer stoïcijns een nieuwe overwinning toe aan zijn ruim twee jaar durende zegereeks.

Kramer is vooral naar Noord-Amerika gevlogen om komend weekeinde in Salt Lake City een olympische nominatie op de 1500 meter na te jagen. Het voorspel in Calgary gebruikte hij om zijn toch al riante leiderspositie in het wereldbekerklassement te verstevigen. Een goede klassering in dat circuit levert tijdens de Spelen in Vancouver een voordelige (late) startpositie op.

Kramers pogingen een olympisch startbewijs voor de 1500 meter te bemachtigen, doen wat wenkbrauwen fronsen. Zijn grote successen van de afgelopen jaren behaalde hij steevast met een rustperiode op een warm eiland in november. Dit keer ramt hij vol door. Omdat hij de 1500 meter wil proberen, maar ook omdat hij tot nu toe nog geen moment lekker in zijn vel heeft gezeten door zware trainingen, ziekte en lichte blessures.

Nu Kramer eindelijk voelt dat hij in topvorm is, wil hij er niet zomaar mee stoppen. Met soepele, technisch rake klappen reed hij op de 5000 meter soepel naar 6.11,11 minuten. Kramer reed zonder zich te forceren: ''Eitje, het kan wel harder, maar het hoefde niet.''

Kramer zit in het oog van de storm. Bij hem is het rustig, om hem heen wordt gevochten. De Rus Ivan Skobrev (6.13,19) meldde zich als nieuwe concurrent en eindigde verrassend als tweede. Bob de Jong, derde in 6.13,80, moest Kramer in een rechtstreeks duel al snel laten gaan, maar bleef wel redelijk in het spoor van de favoriet.

Het is vooral Havard Bøkko die zich achter de oren moet krabben. De Noor, die gezien werd als dé uitdager van Kramer, eindigde als zesde op ruim zes seconden van zijn 'beoogde prooi'. ''Ik startte, reed rondjes en verdampte in de vergetelheid,'' vatte hij zijn prestatie droog samen.

Bøkko lijkt, na Maren Haugli en Peter Mueller zelf, het derde slachtoffer in de affaire rond de Amerikaanse coach. De Noorse bond ontsloeg Mueller vanwege seksuele intimidatie van Haugli. Jarle Pedersen en Johann Olav Koss namen het roer over, maar Bøkko zweert bij de aanpak van Mueller. ''Hoe moet ik nu verder?'' verzuchtte Bøkko.

Het antwoord heeft hij nog niet gevonden. (ERIC DE JAGER)

Meer over