Update

Kramer bij rentree op 5 km tegen Rotteveel

Sven Kramer neemt het vrijdag bij zijn rentree op de schaatsbaan op tegen Renz Rotteveel. Dat is vandaag door loting bepaald. Kramer en Rotteveel zijn op de 5 kilometer bij de Nederlandse afstandskampioenschappen in de achtste rit ingedeeld.

ANP/Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Kramer doet vrijdag in Thialf voor het eerst sinds anderhalf jaar weer mee in wedstrijdverband. De regerend olympisch kampioen op de 5000 meter miste het gehele vorige seizoen wegens een blessure aan zijn bovenbeen. In testwedstrijden in Inzell en Heerenveen liet Kramer, die bij de NK alleen meedoet aan de 5 kilometer, de voorbije weken zien in vorm te raken.

Alle concurrenten van Kramer komen pas later de baan op en kunnen zich daarom richten op de tijd van de TVM'er. Titelverdediger Bob de Vries van BAM is in de tiende rit gekoppeld aan Jan Blokhuijsen, ploeggenoot van Kramer.

Bob de Jong, die afgelopen seizoen bij de WK afstanden zowel de 5 als 10 kilometer op zijn naam bracht, sluit vrijdag de 5000 meter af tegen Wouter olde Heuvel.

Naast de 5 kilometer voor mannen staan vrijdag ook de 500 meter voor mannen en vrouwen op het programma. Op die afstand lijkt de strijd bij de mannen te gaan tussen Jan Smeekens en Ronald Mulder, die de laatste tijd last had van zijn lies maar wel gewoon in actie kan komen.

Titelverdediger Mulder schaatst in het negende paar tegen Hein Otterspeer, die wegens enkele goede races in het voorseizoen een outsider is. Smeekens neemt het in de navolgende rit op tegen Jacques de Koning.

Bij de vrouwen ging het goud vorig jaar naar Margot Boer. De rijdster van Team Liga sluit vrijdag de 500 meter af tegen Natasja Bruintjes. Annette Gerritsen, een andere kanshebster voor de eerste plaats, komt twee ritten eerder de baan op en heeft Sophie Nijman als opponente.

De Nederlandse kampioenen op de kortste afstand zijn vrijdag nog niet bekend. De mannen en vrouwen schaatsen de 500 meter altijd twee keer, zodat ze een keer in de binnenbocht en een keer in de buitenbocht starten. De tweede 500 meter staat voor zaterdag op het programma.
Loting NK afstanden, eerste dag:

Mannen, 5000 meter: 1e rit: Hadders - Ooijevaar, 2e rit: Hut - Juffermans, 3e rit: Vriend - De Vos, 4e rit: Vreugdenhil - Timmerman, 5e rit: Groeneveld - Stroetinga, 6e rit: Bloemen - Verweij, 7e rit: Van der Kieft - Douwe de Vries, 8e rit: Rotteveel - Kramer, 9e rit: Bergsma - Bovenhuis, 10e rit: Blokhuijsen - Bob de Vries, 11e rit: De Jong - Wouter olde Heuvel.

Vrouwen, eerste 500 meter: 1e rit: Letitia de Jong - Kroon, 2e rit: Bervoets - Van Rijn, 3e rit: Antoinette de Jong - Van der Werff, 4e rit: Dekker - Das, 5e rit: Van der Star - Klijnstra, 6e rit: Smit - Kranenborg, 7e rit: Pater - Van den Brandt, 8e rit: Leenstra - Kuipers, 9e rit: Nijman - Gerritsen, 10e rit: Oenema - Van Riessen, 11e rit: Bruintjes - Boer.

Mannen, eerste 500 meter: 1e rit: Ruben Romeijn - Olivier, 2e rit: Aron Romeijn - Neijmeijer, 3e rit: Verbij - Vriend, 4e rit: Lieuwe Mulder - Bervoets, 5e rit: Elgersma - Wennemars, 6e rit: Boekhoff - Schipper, 7e rit: Tuitert - Hospes, 8e rit: Sjoerd de Vries - Van Veen, 9e rit: Ronald Mulder - Otterspeer, 10e rit: De Koning - Smeekens, 11e rit: Groothuis - Nuis, 12e rit: Michel Mulder - Kuipers.

Meer over