Plus

Kogelstootster Jessica Schilder dolblij met WK-brons: ‘Ik ga het vieren met heel veel chocola’

Jessica Schilder is de eerste Nederlandse kogelstootster op het podium van een WK. In de finale landde de kogel pas na 19,77 meter, een verbetering van haar nationaal record. ‘Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn.’

Pim Bijl
Jessica Schilder in actie tijdens het kogelstoten op de tweede dag van de wereldkampioenschappen atletiek in het Hayward Field stadion. Beeld ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP
Jessica Schilder in actie tijdens het kogelstoten op de tweede dag van de wereldkampioenschappen atletiek in het Hayward Field stadion.Beeld ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP

Jessica Schilder (23) was amper bekomen van de voorstelronde toen de Amerikaanse Chase Ealey (27) de kogel in haar eerste poging van de avond naar 20,49 meter stootte, een afstand waarvan Schilder alleen nog maar kan dromen. Toch bleef de Volendamse geconcentreerd en stootte de kogel in Hayward Field zelfs twee keer naar een afstand van 19,77 meter, negen centimeter verder dan haar nationaal record.

Intussen maakte ze praatjes met haar concurrenten, die ze inmiddels vriendinnen durft te noemen. Vorig seizoen begon haar indrukwekkende opmars, dit voorjaar won ze brons bij de WK indoor. Die stunt in de buitenlucht herhalen, in een sterker veld, was volgens haar nog te hoog gegrepen.

Nieuwe techniek

In de laatste spannende minuten, in afwachting van de laatste worpen van haar concurrentie, leefde ze tussen hoop en vrees. Zo verpestte Sarah Mitton uit Canada nog bijna het feestje met ook een stoot van exact 19,77 meter, maar Schilders tweede afstand was verder, dus behield ze haar derde plaats. “Dat wachten is verschrikkelijk. Ik denk dat ik drie liter vocht verlies door al het zweten van de spanning en de hoge hartslag. Maar nu ben ik gewoon derde van de wereld!”

Belangrijk voor dat succes is haar verandering in techniek geweest. Ze draait nu om haar as om meer snelheid te creëren voordat de vier kilo zware kogel haar hand verlaat. Steeds meer vrouwen hebben hun techniek op die wijze succesvol aangepast. De verhuizing van Volendam naar Papendal en de samenwerking met coach Gert Damkat zijn ook van grote waarde gebleken.

Opvallend is dat Schilder in vergelijking met veel van haar concurrenten veel minder zwaar is. Op het podium bij de medailleceremonie stak ze schril af bij winnares Ealey, wier eerste worp goed bleek voor goud, en de Chinese olympisch kampioene Lijiao Gong, die het zilver won met 20,39 meter. Massa is, mits goed ingezet, vaak kassa in het kogelstoten. Schilder moet naar eigen zeggen nog steeds aankomen, maar dat gaat haar moeilijk af. “Het verschil is zo’n vijftien tot twintig kilo. Dat is te veel, maar we zijn ermee bezig om wat kilo’s erbij te krijgen.”

Magische grens

Na tweemaal WK-brons in één seizoen behoort Schilder tot de wereldtop. Ook de magische grens van 20 meter komt steeds dichterbij – volgende maand volgt bij de EK in München een nieuwe kans. Bij de mannen behaalde Rutger Smit in het kogelstoten zilver in 2005 en brons in 2007, maar een Nederlandse kogelstootster op het WK-podium was er nog niet.

“Eentje moet de eerste zijn. Ik hoop dat ik hiermee een voorbeeld voor velen kan zijn,” zei Schilder. “Ik had nooit verwacht dat ik op dit niveau kon komen, ik dacht altijd dat 20 meter nodig was voor het podium.”

Nog lang na de finale stuiterde ze van opwinding. “Het besef is nog niet echt ingedaald, maar ik ga hiervan genieten. Met heel veel chocola.” Lachend wrijft ze over haar buik. “Dan moet dat met die massa ook goedkomen.”

Meer over