Koeman mag ook voor een tweede seizoen blijven bij Barcelona

Ronald Koeman zal ook komend seizoen trainer van FC Barcelona zijn, met Alfred Schreuder en Henrik Larsson als zijn assistenten. Dat heeft voorzitter Joan Laporta bekendgemaakt na een bestuursvergadering.

Edwin Winkels
Voorzitter Laporta respecteert het contract, dat in 2022 afloopt, en staakt zijn zoektocht naar een andere coach. Beeld AFP
Voorzitter Laporta respecteert het contract, dat in 2022 afloopt, en staakt zijn zoektocht naar een andere coach.Beeld AFP

Na een laatste overleg van de trainer met de clubleiding, woensdagavond, kreeg de technische staf vanochtend het verlossende woord: voorzitter Laporta respecteert het contract, dat in 2022 afloopt, en staakt zijn zoektocht naar een andere coach.

Om 14.00 uur donderdag begon een bestuursvergadering van de Catalaanse club waarin dat standpunt alleen maar meegedeeld en bekrachtigd hoefde te worden. Laporta moest zijn bestuur uitleggen hoe hij tot zijn beslissing is gekomen, na Koeman, de spelersgroep en de aanhang enkele weken in het ongewisse te hebben gelaten.

De oud-bondscoach van Oranje ondertekende vorig jaar een contract tot medio 2022 bij zijn vroegere club. Na een wisselvallig seizoen was geruime tijd onzeker of Koeman zou mogen aanblijven in Camp Nou. Laporta beargumenteerde aanvankelijk dat hij Koeman niet heeft aangetrokken, want dat deed zijn voorganger Bartoméu. Bovendien was de preses teleurgesteld in de afloop van het seizoen, hoewel hij kort na zijn uitverkiezing tot voorzitter al de verovering van de Spaanse beker kon vieren.

Jordi Cruijff terug naar Barcelona

De Catalaanse club heeft laat weten dat Jordi Cruijff deel gaat uitmaken van de nieuwe organisatiestructuur. Hoe zijn functie er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk.

Koeman gaat in het nieuwe seizoen samenwerken met Jordi Cruijff. De zoon van de overleden voetballegende Johan Cruijff krijgt bij Barcelona volgens de clubleiding een ‘strategische rol’. Hij begint in augustus in zijn nieuwe functie.

Het is de technische leiding van de club, vice-voorzitter Rafael Yuste, voetbaldirecteur Mateu Alemany en technisch secretaris Ramon Planes, die Laporta er op heeft gewezen dat Koeman het gezien alle problemen bij de club helemaal niet zo slecht heeft gedaan en het vertrouwen verdient om ook komend seizoen als coach te beginnen.

Nieuw seizoen

Ook de Spaanse media begroetten het aanblijven van de Nederlander als ‘logisch’. ‘Koeman verdient een monument, vanwege het geduld dat hij heeft betracht. Hij verdient niet hoe de voorzitter de laatste weken met hem is omgegaan,’ zei de invloedrijke voetbalpresentator Manu Carreño in zijn radio-uitzending . Ook de Catalaanse sportkranten zijn positief.

Koeman kan zich nu blijven bemoeien met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Zijn aanblijven kan ook beslissend zijn in de onderhandelingen met de twee volgende nieuwe spelers die in Barcelona worden verwacht: Memphis Depay en Georginio Wijnaldum.

Meer over