Update

Koelizjnikov onder magische grens van 34 seconden

Schaatser Pavel Koelizjnikov heeft voor de tweede keer binnen vijf dagen het wereldrecord op de 500 meter verbeterd. De 21-jarige Rus reed vrijdag tijdens de tweede wereldbeker in Salt Lake City een tijd van 33,98 seconden. Daarmee doorbrak hij de 'magische' grens van 34 seconden.

null Beeld Pro Shots
Beeld Pro Shots

Koelizjnikov reed afgelopen zondag in Calgary een nieuw wereldrecord met een tijd van 34,00 seconden. Hij verbeterde toen de oude toptijd van de Canadees Jeremy Wotherspoon, die in 2007 in 34,03 eindigde.
Evenals in Calgary reed Koelizjnikov op de Utah Olympic Oval geen foutloze race. Volgens zijn coach Kosta Poltavets kan zijn prijsrijder op de 500 meter rond 33,75 rijden, mits de omstandigheden ideaal zijn en hij nagenoeg vlekkeloos schaatst. Zondag staat er op de supersnelle baan in Salt Lake City nog een 500 meter op het programma.

Koelizjnikov zal dan niet proberen om zijn tijd nog verder aan te scherpen. ,,Ik wil mijn 1000 meter verbeteren'', aldus de Rus, die denkt dat het nog wel sneller kan dan 33,98. ,,Ik weet niet hoeveel. Ik maakte weer wat technische foutjes. Het zou ook beter zijn als er wel gedweild wordt voor onze 500 meter. Maar dat kan ik niet veranderen."

Na zijn nieuwe wereldrecord mocht Koelizjnikov zijn eigen recordtijd op de 500 meter op het bord in de hal in Salt Lake City hangen.

'Balen'
De Amerikaan Mitchell Whitmore eindigde vrijdag in 34,19 als tweede, het brons ging naar de Canadees William Dutton met 34,35. Kai Verbij verraste met een persoonlijk record van 34,36, goed voor de vierde plek. Ronald Mulder (vijfde in 34,37) en Jan Smeekens (zesde in 34,41) belandden eveneens in de subtop van het klassement. Hein Otterspeer moest met de negentiende tijd (34,66) genoegen nemen.

Verbij (21) eindigde in Calgary op de twee manches van de 500 meter als veertiende en twaalfde. ,,Daar was ik niet echt tevreden mee'', liet hij vrijdag kort na zijn sterke race bij de NOS weten. ,,Ik wist dat ik wel wat harder kon. Ik wilde hier onder de 34,50 rijden. Dat is prima gelukt. Het is wel een beetje balen dat ik op 0,01 seconde het podium heb gemist. Maar verder mag ik niet klagen. Ik ben nog jong en moet nog heel veel leren. Met records ben ik nog helemaal niet bezig'', doelde hij op het Nederlands record van Ronald Mulder (34,25), waar hij maar net boven bleef.

undefined

null Beeld Pro Shots
Beeld Pro Shots
null Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
null Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
Meer over