Knallende kurk heeft grote gevolgen: Biniam Girmay verlaat Giro

Biniam Girmay gaat woensdag niet meer van start in de Ronde van Italië. De Eritreeër kreeg dinsdag tijdens de huldiging voor zijn winst van de tiende etappe de kurk van een fles prosecco hard in zijn linkeroog. Zijn ploeg Intermarché-Wanty-Gobert houdt Girmay aan de kant.

Michael Kerkhof
Biniam Girmay kreeg na de winst in de tiende etappe van de Giro d'Italia een kurk in zijn oog. Beeld MAURIZIO BRAMBATTI/EPA
Biniam Girmay kreeg na de winst in de tiende etappe van de Giro d'Italia een kurk in zijn oog.Beeld MAURIZIO BRAMBATTI/EPA

Girmay moest zich dinsdag laten onderzoeken in een ziekenhuis. Hij is niet de eerste renner die geraakt wordt door een knallende kurk. Bij Mathieu van der Poel ging het op de openingsdag ook al mis. De renner van Alpecin-Fenix won de rit en kreeg eveneens de kurk tegen zich aan.

“Na de ceremonie kon Girmay niet meer zien,” vertelde teamarts Piet Daneels van Intermarché-Wanty Gobert dinsdag aan het Belgische Sporza. “We zijn meteen naar het ziekenhuis van Jesi gegaan. Daar constateerden ze een bloeding in zijn voorste oogkamer. Zo’n bloeding is niet bedreigend voor het oog zelf. Na een nachtje rust moeten we beslissen of hij kan starten.”

“We moeten voorzichtig zijn. Zoals het er nu uitziet, denk ik niet dat er blijvende schade is. Maar dat moeten we nog even afwachten.” Woensdag werd duidelijk dat Intermarché-Wanty-Gobert Girmay aan de kant houdt.

Vlak voor de huldiging zocht Girmay nog naar woorden om zijn ritzege te omschrijven. “Ongelooflijk,” zei de coureur van Intermarché-Wanty-Gobert, nadat hij Mathieu van der Poel naar een tweede plaats had verwezen. Van der Poel reageerde sportief en stak zijn duim omhoog. Even later zocht hij Girmay op om hem te feliciteren.

Rit over 196 kilometer

“Onze ploeg heeft de tiende etappe gecontroleerd,” zei Girmay na de rit over 196 kilometer van Pescara naar Jesi. “Ik heb geen woorden voor wat de ploeg allemaal voor mij heeft gedaan. Ik werd in de finale nog door drie ploeggenoten geholpen en Domenico Pozzovivo trok de sprint voor mij aan.”

Girmay eindigde in de eerste etappe van de Giro als tweede, vlak achter Van der Poel, maar er komt nu deze Giro geen duel meer tussen beide toprenners.

Meer over