PlusInterview

Kluivert: ‘Linksom of rechtsom, ik wil naar het EK’

Justin Kluivert (20) hoopt bij AS Roma de bank definitief achter zich te laten. Ook bij Oranje heeft hij nog geen vastigheid: hij schippert tussen het grote Nederlands elftal en Jong Oranje. Wat dat betreft is dit seizoen cruciaal.

Tim Reedijk
Justin Kluivert. Beeld ANP
Justin Kluivert.Beeld ANP

Hoe mooi Rome ook is, met zijn aangename klimaat en heerlijke keuken, Justin Kluivert geniet er evenzogoed van als hij zich in druilerig Zeist moet melden. De aanvaller oogt opgewekt en praat vrijuit. Zijn Italiaans is ‘nog wat stroefjes’, al heeft hij zijn eerste interviews in die taal al gedaan. Maar nu: “Lekker even Nederlands praten, die jongens zien. Even thuis zijn. Lekker in m’n eigen bedje liggen, weet je wel. Dat voelt goed. Amsterdam alleen al zien doet me goed,” vertelt Kluivert.

De aanvaller is nu ruim een jaar weg uit zijn stad en hij omschrijft de periode in zijn nieuwe woonplaats Rome als een tijd met ups en downs. Hij rook aan een vaste basisplaats, maar leerde net zo goed omgaan met de teleurstelling van de reservebank. Handvatten vindt hij ook niet in Zeist. Bij de vorige interlandreeks van het grote Nederlands elftal tegen Duitsland en Estland zat hij niet in de voorselectie, maar werd hij als vervanger van de geblesseerde Steven Bergwijn uiteindelijk wél bij de selectie gehaald. Voor dit interlandblok zat Kluivert wel in de voorselectie, maar zat hij weer niet bij de definitieve groep en moest hij zich zodoende melden bij Jong Oranje.

“Met mij weet je het nooit,” zegt Kluivert met gevoel voor zelfspot. Hij beseft ook: dit is een perfecte tijd om zich te laten zien aan bijvoorbeeld bondscoach Ronald Koeman. In Rome heeft hij, ook door blessures van Cengiz Ünder en Diego Perotti, een basisplaats.

In de Serie A stond hij zes van de zeven keer aan de aftrap. De ene keer dat hij dat niet stond, verloor AS Roma prompt, de enige nederlaag van dit seizoen. Bij Jong Oranje stevent hij ook af op een basisplek, al wil hij logischerwijs liever bij het ‘grote’ Nederlands elftal zijn. “Het is aan mij om te laten zien dat ik de voorkeur moet hebben. Ik heb wel in mijn hoofd dat ik het EK wil halen. Het maakt niet uit hoe. Linksom of rechtsom, maar daar ga ik wel voor dit seizoen.”

Wisselvallig

Daarom kan een tweeluik met de beloften ook als een teleurstelling voelen. “Zo kun je het zien,” erkent Kluivert. “Maar ik ben wel iemand die nooit negatief naar dingen kijkt. Jammer dat ik er niet bij zit, maar de wedstrijd vanavond tegen Jong Portugal is een prachtige topwedstrijd. Het is helemaal niet gek dat ik hier ben, of zo. Ik kijk ernaar uit om me te laten zien. Niet alleen aan Koeman, aan heel Nederland.”

Justin Kluivert in actie tijdens een wedstrijd tegen Cagliari, afgelopen weekend. Beeld EPA
Justin Kluivert in actie tijdens een wedstrijd tegen Cagliari, afgelopen weekend.Beeld EPA

Het is een cruciaal jaar voor Kluivert. Soms kijkt hij, niet vrij van weemoed, naar het imponerende Ajax in de Champions League en geniet hij van ‘het gevoel dat ze overdragen aan elke tegenstander’. Zo van: hier valt niets te halen. Spijt heeft Kluivert nooit gehad van zijn stap. Bovendien speelde hij redelijk veel in zijn debuutjaar, al zaten daar veel invalbeurten bij. Dat een eerste jaar wisselvallig verloopt, is op zich niet gek als een jongen van 19 plots tussen de sterren in Rome staat. Maar nóg een jaar waarin de ‘ups’ niet overheersen, kan cruciaal zijn voor zijn status bij AS Roma en zijn perspectieven op een eventueel EK.

Kluivert zet dan ook hoog in dit seizoen. Een EK-selectie afdwingen én een dragende rol bij AS Roma. “Vorig jaar stond de trainer (Eusebio Di Francesco, red.) onder druk. Voor hem was het dan ook moeilijk om wat te gaan proberen met jonge jongens als ik. Dan kies je eerder voor zekerheid, dat snap ik. Dit seizoen voelt het met de nieuwe coach Paulo Fonseca veel beter. Het ziet er ook vaak meer uit als voetbal, zeg maar. En met hem praten we nu veel Engels bij Roma. Ook dat is makkelijker voor mij. Ik krijg wat meer vertrouwen vanuit de club en spelers. Dat hoor je her en der en dat voel je gewoon. Met zelfvertrouwen kunnen heel mooie dingen gebeuren. Ik sta nu op twee goals, maar dit seizoen willen we naar twaalf, dertien, veertien doelpunten. Dat is voor mijn gevoel mogelijk, dus ga ik ervoor.”

Justin Kluivert. Beeld Getty Images
Justin Kluivert.Beeld Getty Images
Meer over