Kjeld Nuis wint 1500 meter ondanks ‘bijna-val’

Kjeld Nuis heeft zaterdag met een tijd van 1.44,71 de 1500 meter gewonnen, bij de kwalificatiewedstrijden voor de eerste vier wereldbekers van het seizoen. Opvallend: Nuis kwam bij het uitkomen van een bocht bijna ten val en werd in eerste instantie door de jury gediskwalificeerd.

ANP
Kjeld Nuis komt bijna ten val op de 1500 meter tegen Thomas Krol tijdens het WK-kwalificatietoernooi in Thialf.  Beeld ANP
Kjeld Nuis komt bijna ten val op de 1500 meter tegen Thomas Krol tijdens het WK-kwalificatietoernooi in Thialf.Beeld ANP

Coach Jac Orie van Team Jumbo-Visma tekende protest aan tegen de maatregel. Nadat de jury de videobeelden nog eens had bestudeerd, werd besloten om de diskwalificatie terug te draaien. Tot grote opluchting van Nuis, die daardoor alsnog een startbewijs voor de eerste vier wereldbekers bemachtigde.

Tegenvallers Verweij en Blokhuijsen

Voor Koen Verweij pakte het besluit van de jury negatief uit. De 29-jarige routinier, die vorig seizoen niet in actie kwam, dacht na de diskwalificatie van Nuis even dat hij als nummer vijf een wereldbekerticket te pakken had. Een kwartiertje later viel Verweij met zijn tijd van 1.46,15 alsnog buiten de top vijf.

Thomas Krol, tegenstander van Nuis in de laatste rit, was in een enerverende race 0,02 seconde langzamer dan zijn ploeggenoot. De regerend wereldkampioen op de 1500 meter herstelde zich knap van een struikelpartij kort na de start.

Patrick Roest (1.44,89), Marcel Bosker (1.45,805) en Sven Kramer (1.45,809) plaatsten zich eveneens voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden op de schaatsmijl. Roest, Kramer en Bosker veroverden vrijdag ook al een wereldbekerticket op de 5000 meter.

Jan Blokhuijsen, op de 5000 meter als nummer zes de eerste verliezer, kwam in het begin van zijn race op de 1500 meter tegen Chris Huizinga ten val. Daardoor greep hij opnieuw naast een wereldbekerticket. Blokhuijsen was er evenals Verweij een jaartje tussenuit en hoopt dit seizoen weer aan te haken bij de nationale top.

Meer over