PlusSport

Kim Polling mag niet naar Tokio, tot haar grote schrik en verdriet

Ze was jarenlang een van Nederlands beste judoka’s én uit op olympische revanche. Maar Kim Polling mag niet naar de Olympische Spelen in Tokio, Sanne van Dijke wel.

Het Parool
Kim Polling na de verloren wedstrijd tegen Margaux Pinot uit Frankrijk in de halve finale tijdens de EK in Portugal, het laatste meetmoment voor plaatsing voor de Spelen van Tokio.  Beeld ANP
Kim Polling na de verloren wedstrijd tegen Margaux Pinot uit Frankrijk in de halve finale tijdens de EK in Portugal, het laatste meetmoment voor plaatsing voor de Spelen van Tokio.Beeld ANP

Van Groningen naar Italië en vooral niet naar Tokio, dat is de route van Kim Polling (30) sinds dinsdagavond. In de auto op weg naar haar ouders vertelt de judoka telefonisch over het bericht dat ze zo’n twintig minuten eerder te horen kreeg: zij gaat niet naar de Olympische Spelen. Er mag er maar één per gewichtscategorie per land en de selectiecommissie van de judobond koos na lang beraad voor Sanne van Dijke in de klasse tot 70 kilogram.

Het besluit komt als een verrassing voor de vrouw die lange tijd de onbetwiste nummer 1 van Nederland was. Zij was het grote talent dat stond te trappelen om Edith Bosch op te volgen. Polling voerde vervolgens jaren achtereen de wereldranglijst aan, verzamelde vier Europese titels en diverse andere overwinningen op grote internationale toernooien. Maar terwijl zij tijdens het eerste deel van deze olympische cyclus werd gekweld door blessures, bloeide een andere judoka op: de 25-jarige Van Dijke.

Ondoenlijke keuze

Tjaart Kloosterboer, technisch directeur bij de judobond en een van de twee leden van de selectiecommissie, noemt de keuze tussen de twee ondoenlijk. “Ik heb in mijn carrière vaker in een positie gezeten om keuzes te maken, maar dit was de allermoeilijkste,” liet hij weten in een persbericht van de bond.

Het zijn woorden waar Polling niets aan heeft. Al klinkt ze monter en helder. “Ja, weet je, ik ben ook realistisch. Ik ben het er niet mee eens, ik had het ook echt niet verwacht, maar het is hun keuze en daar kan ik niks aan veranderen.”

Er ging een kwalificatietraject van drie jaar aan vooraf, door het uitstel van de Spelen vanwege de coronapandemie een jaar langer dan gepland. Er waren meetmomenten. De afgelopen twee dagen gaven de vier olympische bondscoaches hun advies aan de selectiecommissie, bestaande uit Kloosterboer en Charles van Commenée. Significante verschillen zag de commissie niet. “Ik vroeg waarom ik het niet was geworden,” zegt Polling. “Tjaart gaf aan dat ze uiteindelijk, doordat het zo close was, naar het laatste toernooi gekeken hebben.”

Europese titel

Anderhalve week geleden won Van Dijke de EK, de tweede Europese titel in haar carrière. In Lissabon versloeg ze in de finale de Française Margaux Pinot, van wie Polling eerder dat toernooi had verloren. En Van Dijke won ook hun laatste onderlinge treffen, bij de grand slam van Tel Aviv. In de eerste zes confrontaties was Polling de betere geweest.

“Als ik naar de statistieken kijk, is het verschil zó groot,” zegt Polling. “Tegen de top 10 van de wereld heb ik een winstpercentage van 72,7 procent, Sanne 50 procent. Tegen de medaillewinnaars van de WK’s van 2018 en 2019 zit ik ook veel hoger. Ik begrijp het niet, ben er nog steeds van overtuigd dat ik de beste keuze ben. Maar ja, ik kan er niks aan doen.”

Aanvechten zal ze de keuze dus niet. “Dat vind ik onzin. Ze hebben besloten.” Wat ze dan wel gaat doen de komende tijd, weet Polling nog niet. “Dit had ik niet verwacht, ik heb dus ook geen planning voor dit scenario of zo.”

Pech in Rio

Een nachtje slapen bij haar ouders in het Groningse Zevenhuizen en dan terug naar haar vriend in Italië. Dat wordt het, zegt ze vervolgens. “Want wat moet ik hier nu nog? In een dorp, waar iedereen me ziet en het weet?”

Ze heeft altijd dat ze doorgaat met judo tot 2024 en dat verandert niet. Ja, ze had eigenlijk in Tokio goed willen maken wat in Rio mislukte. Daar had ze pech met de loting, trof de latere olympisch kampioen al in haar eerste partij en lag er na één ronde uit. Er volgden meerdere operaties (elleboog, meniscus, hernia), waarna ze ruim tweeënhalf jaar geleden terugkeerde op de mat. “Ik wil nog steeds door tot 2024. Dan ben ik 33. Maar als ik nog een hernia krijg, of een andere zware blessure, houd ik dat echt niet vol. Eerst maar zien wat dit jaar verder gaat brengen.”

Van Dijke opgelucht: ‘Ik ben de beste’

Sanne van Dijke was enorm opgelucht toen ze te horen kreeg dat de judobond haar had geselecteerd voor de Spelen. “Opluchting, erkenning, blijheid, alles ineen,” reageerde ze bij de NOS. “Dit was de langste dag uit mijn leven. De spanning was enorm. Ik had wel vertrouwen dat ik het best had laten zien, maar je weet dat je eigen oordeel altijd gekleurd is. Ik probeerde het objectief te bekijken, en dan ben ik nog steeds de beste. Maar het blijft altijd afwachten.”

Meer over