Plus

Kiki Bertens speelt voluit op Roland Garros, en dat is al heel wat

Een beloning voor keihard werken. Daar is Kiki Bertens (29) naar op zoek in Parijs, waar zondag Roland Garros begint, haar favoriete toernooi. De afgelopen weken en maanden waren erg zwaar, vertelde ze vanmiddag op de persconferentie.

Rik Spekenbrink
Kiki Bertens werd 1 mei uitgeschakeld in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Madrid. Beeld EPA
Kiki Bertens werd 1 mei uitgeschakeld in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Madrid.Beeld EPA

Vijf jaar na het bereiken van de halve finale is Kiki Bertens op Roland Garros op zoek naar het gevoel van wat zij ‘vroeger’ noemt. “Elke dag volle bak trainen was vanzelfsprekend. En de resultaten waren er.” Een paar jaar achter elkaar stond ze in de mondiale top 10 én hoog in de ranglijst met meest gespeelde partijen. Maar voor 2021 staat de teller op zes. De nasleep van een achillespeesoperatie duurt veel langer dan haar lief is. “De dokter had me gewaarschuwd dat het zwaar zou worden. Maar ik was vol vertrouwen en dacht: ik ben sterk, ik ga dit doen en kom sneller en sterker terug dan iedereen. Dat was dus niet zo. Frustrerend. Want ik wil heel graag.”

De eerste partijen na haar rentree verliepen teleurstellend. Daarna won ze twee wedstrijden, maar bleek de belastbaarheid van het gebied rond de achillespees nog wankel. “Je hele lichaam moet zich wat aanpassen, je gaat bijvoorbeeld net iets anders lopen.”

Voor de toernooien van Charleston, Stuttgart, Rome en Belgrado moest Bertens zich – geheel tegen haar natuur in – terugtrekken. “Het is mentaal erg zwaar om elke dag keihard te trainen en niet beloond te worden of progressie te zien. Want dat gebeurt voor mij in wedstrijden, door te winnen. En niet op trainingen. Soms baalde ik, dacht ik: waarvoor doe ik het nog?”

Nog zijn er mindere dagen, bijvoorbeeld na een iets te intensieve sessie, maar het gaat met de week beter. “Alleen kan ik nog niet vooruit kijken. Het is week per week, of dag per dag. Het geheel moet nog stabieler worden, meer vanzelf gaan. Maar het vertrouwen groeit, ik kan meer setjes spelen. Ik voel me goed en heb de afgelopen anderhalve week goed kunnen trainen.”

Fijnste gravel

Voor Roland Garros heeft ze gezien de recente periode echter geen hoge verwachtingen. “Ik denk dat niemand veel van me verwacht. Dat kan ook helpen. Ik weet dat het zwaar gaat worden. Het enige wat ik kan en ga doen is honderd procent geven.” Ze is als zestiende geplaatst. In de eerste ronde treft ze de Sloveense Polona Hercog, nummer 73 van de wereld.

Op haar favoriete toernooi herinnert Bertens niet al te veel haar aan 2016, toen ze tot ieders verrassing de halve finale haalde en daarmee het startsein gaf voor een zeer succesvolle periode. “Het is nu natuurlijk sowieso allemaal anders. Er is geen publiek, ja straks als het hoofdtoernooi begint weer een beetje. Maar het is niet zoals toen, met veel Nederlandse fans op de tribune en mijn familie die er altijd bij is. Maar ik heb hier natuurlijk veel goede herinneringen, ik kom al voor de elfde keer. Het gravel is hier het fijnst. Hopelijk neem ik dat soort dingen mee en kan ik snel weer in de buurt komen van hoe goed ik kan zijn. Want ik word vooral beter van wedstrijden winnen.”

Meer over