PlusNieuws

Kameroen overleeft blunder Onana in openingswedstrijd Afrika Cup

Kameroen is de Afrika Cup begonnen met een 2-1 overwinning op Burkina Faso. Het gastland maakte voor 60.000 uitzinnige toeschouwers in het Olembe Stadium in hoofdstad Yaoundé een achterstand ongedaan, nadat Ajax-doelman André Onana had misgetast bij een voorzet.

Minne Groenstege
Andre Onana begon bij Kameroen niet sterk aan het toernooi. Bij de indraaiende voorzet van linkspoot Bertrand Traoré (ex-Ajax, nu Aston Villa) zat hij mis. Beeld EPA
Andre Onana begon bij Kameroen niet sterk aan het toernooi. Bij de indraaiende voorzet van linkspoot Bertrand Traoré (ex-Ajax, nu Aston Villa) zat hij mis.Beeld EPA

De 33ste editie van de Afrika Cup ging vorig jaar niet door vanwege de coronapandemie. Het virus was voor aanvang van dit toernooi nog altijd onderwerp van gesprek, want bij Burkina Faso werden afgelopen week liefst negen spelers positief getest. Onder hen ook Kilian Nikièma, de 18-jarige jeugdkeeper van ADO Den Haag.

Ook bondscoach Kamou Malo ontbrak zondag bij de openingswedstrijd vanwege een positieve test. Veel deelnemende teams aan de Afrika Cup kunnen door het coronavirus niet op volle kracht aan het toernooi beginnen. De Afrikaanse voetbalbond CAF wil de wedstrijden echter koste wat kost laten doorgaan: als een land minimaal elf spelers heeft, ongeacht of daar een keeper bij zit, dan moet er worden gespeeld.

Andre Onana begon bij Kameroen niet sterk aan het toernooi. In de 24ste minuut kwam hij in eerste instantie nog goed weg toen een bal van de lijn werd gehaald en vervolgens tegen de lat viel, maar bij de indraaiende voorzet van linkspoot Bertrand Traoré (ex-Ajax, nu Aston Villa) zat hij mis. De aanvoerder van Burkina Faso slingerde de bal voor het doel, waarna Gustavo Sangaré bij de tweede paal de 0-1 maakte.

Burkina Faso schoot zichzelf na het goede begin in de voet. Kort voor rust werd liefst twee keer een penalty weggegeven na spijkerharde tackles. Beide keren scoorde captain Vincent Aboubakar namens Kameroen, dat daardoor met een 2-1 voorsprong de rust in ging. Die werd in de tweede helft niet meer weggegeven door de Ontembare Leeuwen, die het later in de poulefase nog gaan opnemen tegen Ethiopië en Kaapverdië.

De finale van de Afrika Cup wordt gespeeld op zondag 6 februari.

Meer over