Kameroen in halve finale tegen Ghana

TAMALE - Kameroen is ten koste van Tunesië doorgedrongen tot de halve finale van de strijd om de Afrika Cup. De ploeg van bondscoach Otto Pfister was na verlenging te sterk voor Tunesië: 3-2.Kameroen speelt donderdag in de halve finale tegen gastland Ghana, dat in het verleden werd getraind door Pfister. ''Ik ben nu coach van Kameroen en voel geen extra emotie nu we in Ghana tegen Ghana moeten voetballen om de finale te bereiken,'' zei de Duitser.

Kameroen leek het duel al binnen het half uur te hebben beslist. Stephane M'bia kopte zijn land na achttien minuten op voorsprong. Kort daarop trapte Geremi een vrije trap achter doelman Hamdi Kasraoui: 2-0.

Nog voor rust kwam Tunesië via Chaouki Ben Saada echter terug. Yassine Chikhaoui maakte in de 81e minuut zelfs gelijk voor de winnaar van het toernooi in 2004: 2-2. M'bia voorkwam dat strafschoppen de beslissing moesten brengen. De aanvaller van Kameroen maakte aan het begin van de verlenging zijn tweede doelpunt van de wedstrijd.

Titelverdediger Egypte plaatste zich ook voor de halve finale. Het elftal van bondscoach Hassan Shehata versloeg Angola met 2-1. De eindstand was bij rust al bereikt. Egypte stuit donderdag in de halve eindstrijd op Ivoorkust, dat Guinee zondag met 5-0 kansloos liet en een sterke indruk maakt tijdens het toernooi in Ghana.

Tijdens de laatste editie van de strijd om de Afrika Cup, twee jaar geleden, speelden Egypte en Ivoorkust in de finale. Egypte was toen in eigen land na strafschoppen de sterkste.

Drie van de vier halvefinalisten komen uit West-Afrika. Sinds de successen van Afrikaanse landenteams in de jaren negentig zijn met name daar de voetbalscholen als paddenstoelen uit de grond geschoten. ''Echter,'' zo stelt de ervaren Nederlandse scout Piet de Visser, ''er zijn er nog te weinig die een structurele aanpak hebben. Veel heeft plaats in een schemergebied.''

De zorg voor huisvesting en scholing voor de talenten op de trainingsaccommodatie is volgens De Visser een goede aanpak. En drie keer per dag training van professionals zou goed zijn. Hieraan kunnen maar weinig academies voldoen, want het kost te veel geld.

© Het Parool, 05-02-2008

Meer over