K2-beklimmers geland op Schiphol

SCHIPHOL - Rond 21.20 uur zijn donderdag de bergbeklimmers Wilco van Rooijen en Cas van de Gevel geland op luchthaven Schiphol. Dat meldde de organisatie van de Norit K2-expeditie. De twee keerden terug van de expeditie op de berg K2 die hun begin deze maand bijna het leven kostte.

Ook hun teamgenoten zetten weer voet op Nederlandse bodem. Bij aankomst op Schiphol werden de klimmers opgevangen door hun vrienden en familieleden. De afgelopen dagen brachten Van Rooijen en Van de Gevel door in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, na enkele dagen met ernstige bevriezingsverschijnselen in een ziekenhuis in de stad Skardu in Pakistan te hebben gelegen.

Het tweetal raakte na het bereiken van de top van 'dodenberg' K2 in de problemen door twee ijslawines. Enkele expeditieleden kwamen door de lawines om het leven, onder wie hun Ierse teamgenoot Gerard McDonnell.

De K2 is met een hoogte van 8611 meter de op een na hoogste berg ter wereld en is zeer moeilijk te beklimmen. Al meer dan zeventig avonturiers vonden de dood op de berg in de Himalaya, op de grens van Pakistan en China. (ANP)

Meer over