Plus

Judoka Kim Polling protesteert bij Judobond: ‘Ik wil maar één ding: dat het eerlijk gaat’

Judoka Kim Polling vindt dat zij en niet Sanne van Dijke naar de Olympische Spelen in Tokio moet. De judobond droeg eind april Van Dijke aan voor deelname, ten koste van Polling. ‘Ik dacht dat het eerlijk was gegaan. Maar er zijn fouten gemaakt.’

Lisette van der Geest
Kim Polling in actie tegen Margaux Pinot uit Frankrijk in de halve finale tijdens de Europese Kampioenschappen judo. Beeld ANP
Kim Polling in actie tegen Margaux Pinot uit Frankrijk in de halve finale tijdens de Europese Kampioenschappen judo.Beeld ANP

Eind april was Kim Polling (30) stellig. Twintig minuten nadat de judoka in de klasse tot 70 kilogram hoorde dat de keuze voor de Olympische Spelen niet op haar, maar op concurrente Sanne van Dijke was gevallen, zei ze over het aanvechten van dit besluit: “Dat vind ik onzin.” Inmiddels, na lang bestuderen van de statistieken, komt Polling daarop terug. Ze stapt naar de bezwaarcommissie van de judobond. “Ik dacht dat het eerlijk was gegaan, maar er zijn fouten gemaakt. Dat wist ik 27 april niet. Ik heb nu bezwaar aangetekend tegen werkelijk alles wat in de verklaring door de selectiecommissie wordt gezegd.”

De judoka’s waren de afgelopen drie jaar verwikkeld in een concurrentiestrijd om één ticket voor de Olympische Spelen. Er waren vooraf verschillende meetmomenten aangemerkt, het laatste moment was de EK in Lissabon, een week voordat de selectiecommissie haar keuze bekendmaakte. De voorkeur voor de vijf jaar jongere Van Dijke, winnares in Portugal, kwam als verrassing voor Polling.

‘Ondoenlijke keuze’

Tjaart Kloosterboer, voorzitter van de selectiecommissie, gaf eind vorige maand uitleg: “Als we kijken naar de resultaten, dan zijn er na het hele kwalificatietraject geen significante verschillen. Uiteindelijk hebben we – mede op basis van de input van de coaches – het laatste gedeelte van het traject eruit gelicht. Dat is licht in het voordeel van Sanne.” Kloosterboer sprak ook over een ‘ondoenlijke keuze’.

Volgens Polling wijzen de statistieken uit dat er wél een significant onderscheid is. “Dat heb ik wel degelijk aangetoond. Naar welke statistiek je ook kijkt. Ik ben het er niet mee eens dat de recente prestaties de doorslag geven. Er is altijd gezegd dat de toernooien in 2021 net zo zwaar meetellen als de overige toernooien in het traject.”

Blessure

Polling trok zich bij de EK in Lissabon terug voor de strijd om het brons met een lichte elleboogblessure. “Als ik had geweten dat de EK de doorslag zou geven, was ik natuurlijk om brons gaan judoën. Geblesseerd of niet.” Ze zet daarnaast haar vraagtekens bij de informatie die verstrekt is aan de vier olympische coaches, die vooraf geraadpleegd zijn door de selectiecommissie. Polling vindt dat de selectiecommissie verkeerde statistieken heeft gehanteerd bij het beoordelen van de judoka’s.

Zo stelt ze dat het wegstrepen van onderlinge partijen tussen haar en Van Dijke een scheef beeld creëert. “Zij krijgt bijvoorbeeld een 100 procent winstpercentage op een toernooi, terwijl ze toen wel van mij had verloren. Als je dit eruithaalt, omdat het niet relevant is voor de Spelen, waar maar een van ons kan meedoen, dan moet je ook alle andere judoka’s uit de statistieken van de afgelopen drie jaar halen, als deze judoka’s niet meedoen aan de Spelen.”

Het gebruik van statistieken is logisch in de judosport, waar het niet alleen draait om medailles. Ook de weg daarnaartoe kan veel zeggen over olympische medaillekansen. Een makkelijke loting kan een vertekend beeld geven, net zoals het deelnemersveld van belang is om de zwaarte van een toernooi in te schatten. De judobond koos er bewust niet voor om de concurrentiestrijd door de judoka’s in een onderlinge partij te laten uitvechten: op de Spelen staan er ook geen Nederlandse judoka’s tegenover elkaar. De opdracht is de judoka aan te wijzen die zij de meeste medaillekansen toedichten. “Je hebt criteria opgesteld, daar kijk je naar,” zegt Polling. Over haar kansen: “Moeilijk te zeggen. De bezwaarcommissie bestaat uit advocaten, ik heb de pabo gedaan. Ik vind dat ik volkomen gelijk heb, maar weet niet of dat juridisch het geval is. Maar ik heb een jurist die me helpt. Als hij er geen vertrouwen in had gehad, had hij dat eerlijk gezegd.”

Niet de eerste keer

Polling is niet de eerste die de keuze van de selectiecommissie aanvecht. Anicka van Emden, vijf jaar geleden in Rio goed voor brons, deed hetzelfde voor de Spelen van Londen in 2012. In 2008 hoopte Grim Vuijsters in de rechtszaal uitzending naar de Spelen af te dwingen. Zij vingen allebei bot.

Polling: “Ik heb die bezwaren niet ingezien, maar zij vonden zichzelf destijds de betere keuze. Dat vind ik ook van mezelf, maar op basis daarvan teken ik geen bezwaar aan. Ik dacht eerst dat er een goede reden was om voor Sanne te kiezen. Nu lees ik in een verklaring dat ik grilliger ben en tactisch minder mogelijkheden heb. Dat is niet waar, dat zeggen alle statistieken. Daarom doe ik dit, ik wil dat het eerlijk gaat.”

Uiterlijk vrijdagmiddag komt de bezwaarcommissie met antwoord.

Meer over