Update

Judoka Henk Grol de beste in GP Amsterdam

Henk Grol heeft vanavond in navolging van Edith Bosch goud veroverd in de Grand Prix van Amsterdam. De favoriete Nederlandse judoka rekende in de klasse tot 100 kilogram als laatste af met de Kazachstaan Maxim Raksov. Na 2 minuten en 20 seconden was de partij voorbij, ippon.

null Beeld ANP
Beeld ANP

In de halve eindstrijd had Grol meer moeite met de Israëliër Or Sasson. Zijn start in het toernooi was indrukwekkend. De krachtpatser stond in zijn openingspartij welgeteld 15 seconden op de tatami.

Toen lag de Oekraïner Artem Blosjenko al 'uitgeteld' op de rug. De Georgiër Irakli Tsjirikedze en de Tsjech Lukas Krpalek, die nog wel een yuko liet noteren, maakten zich eveneens weinig illusies.

Grol en Bosch completeerden het succes van de Nederlandse judobond (JBN) in dit belangrijke toernooi in het voor-olympisch jaar. Zaterdag werden Dex Elmont en Anicka van Emden al gehuldigd als de besten in hun categorie.

Bij de mannen kwam op de slotdag verder alleen Guillaume Elmont (-81 kg) in de buurt van het podium. De Rus Ivan Nifontov ontzegde hem op ippon de toegang tot de huldiging.

Meer over