Achtergrond

Jubileumpenning voor 100-jarige voetbalclub Zeeburgia

Voetbalclub AVV Zeeburgia bestaat vrijdag honderd jaar. Op 28 juni 1919 werd de voetbalclub uit Watergraafsmeer, die zijn wedstrijden op Sportpark Middenmeer speelt, opgericht. Uit handen van wethouder Sport Simone Kukenheim heeft de club een jubileumpenning uitgereikt gekregen.

Het Parool
Vorig jaar werd nog de eerste steen gelegd voor een nieuwe kantine bij Zeeburgia door toenmalig wethouder Sport Eric van den Burg. Beeld Eva Plevier
Vorig jaar werd nog de eerste steen gelegd voor een nieuwe kantine bij Zeeburgia door toenmalig wethouder Sport Eric van den Burg.Beeld Eva Plevier

Ook heeft KNVB-bondsvoorzitter Michael van Praag een aantal onderscheidingen uitgedeeld aan leden die al jaren actief zijn voor de club.

Cabaretier Freek de Jonge praatte de receptie, waar veel bekenden uit de voetbalwereld aanwezig waren, aan elkaar. De Jonge is regelmatig op maandag- en donderdagmiddag te vinden bij de club als hij met oud-voetballers als Sjaak Swart, Olaf Lindenbergh en Simon Tahamata op een bijveld meedoet aan het ‘wekelijkse voetbaluurtje’.

Kraamkamer
Zeeburgia staat bekend als de kraamkamer van het Nederlandse profvoetbal. In het verleden maakten vele jeugdspelers de overstap naar profclubs en braken later zelfs internationaal door. Onder anderen Oussama Assaidi, Ryan Donk, Adam Maher, Luciano Narsingh en Kenny Tete begonnen hun carrière bij de club uit Oost. Afgelopen seizoen maakten 32 jeugdspelers de overstap naar profclubs zoals Ajax, AZ en FC Utrecht.

Op 6 september speelt een team met oud-spelers van Zeeburgia nog een wedstrijd tegen Klassiek Ajax ter ere van het honderdjarig bestaan.

Oprichting
De voetbalclub is opgericht in 1919 door vier vrienden die niet op straat mochten voetballen. Nadat zij weer eens waren weggestuurd, gingen ze op zoek naar een eigen plek. Zo ontstond het idee van een eigen club op sportpark Middenmeer. Onlangs heeft de club daar haar nieuwe clubhuis betrokken.

Sinds er statushouders naast sportpark Middenmeer (Stek Oost) wonen, betrekt Zeeburgia ook statushouders bij de club, bijvoorbeeld met de scheidsrechterscursus ‘Refugees Referees’. Er zijn ook statushouders als trainer werkzaam bij Zeeburgia.

Jubileumpenning
De Jubileumpenning is voor bedrijven, instellingen, stichtingen en verenigingen, die sinds de oprichting in Amsterdam zijn gevestigd en die 50 jaar (of in een veelvoud van 10 jaar daarboven) bestaan.

Meer over