Plus

Journalisten publiceren pamflet tegen WK in Qatar: ‘Het mag geen pr-succes worden’

Kritiek op het aankomende WK in Qatar groeit. Deze week publiceerden journalisten uit Nederland en België samen het pamflet Nooit meer Qatar, over de wantoestanden rond het toernooi. ‘Hopelijk leest de KNVB het.’

Jaap Hans Meesters
Het officiële logo van het WK in Qatar, te zien in hoofdstad Doha. Beeld Getty Images for Supreme Committ
Het officiële logo van het WK in Qatar, te zien in hoofdstad Doha.Beeld Getty Images for Supreme Committ

“We moeten zorgen dat het WK in Qatar zó besmet raakt dat geen enkel land het ooit nog in zijn hoofd haalt om op zo een wijze een groot sportevenement te organiseren,” zegt Belgische voetbaljournalist François Colin, die samen met sporthistoricus Jurryt van de Vooren, Hein Meurs van Cancel Qatar 2022 en Human Rights Watch het pamflet Nooit meer Qatar schreef.

Met ‘op zo een wijze’ refereert Colin aan wantoestanden en corruptie van landen die het evenement gebruiken om de eigen (slechte) reputatie te verbeteren. Het pamflet noemt bijvoorbeeld het WK van 1970 in Mexico en WK van 1978 in Argentinië, toen mensenrechten geschonden werden, maar de pers vooral aandacht had voor de voetbalkunsten van Braziliaan Pelé en topscorer Mario Kempes. Ook het toewijzingsproces van Rusland in 2018 en Zuid-Afrika in 2010 ging volgens het pamflet niet zuiver.

Ideale voetbalwereld

Het boek bevat een reconstructie van de toewijzing van het WK aan Qatar, een overzicht van protesten tegen eerdere internationale voetbalevenementen en vergezichten over de ideale voetbalwereld. Die vergezichten zijn geschreven door invloedrijke supporters van verschillende Nederlandse voetbalclubs die zich publiekelijk uitspreken tegen het WK. Voor Ajax is dat Arco Gnocchi, de hoofdredacteur van Dag en Nacht Media. Bij de boekpresentatie in het Olympisch Stadion nam een voorlichter van de KNVB een exemplaar mee, weten de schrijvers. “Hopelijk lezen ze het,” zegt Van de Vooren.

Eind maart overhandigde Freek de Jonge met actiecomité Cancel Qatar 2022 nog ruim 20.000 handtekeningen aan de KNVB, met de oproep dit evenement te verplaatsen. “We zijn niet zo naïef te denken dat we dit WK nog kunnen tegenhouden, maar we kunnen er wel voor zorgen dat dit nooit meer gebeurt,” zegt Van de Vooren.

Met het pamflet verleggen de activisten hun blik naar de toekomst. Qatar is kanshebber voor de Olympische Spelen van 2036. Dat evenement wordt over een paar jaar al toegewezen. “Dit is de volgende stap, we willen inhoudelijke verdieping. Het WK mag voor Qatar geen pr-succes worden.”

Alternatief WK

Voor wie het WK wil boycotten is Cancel Qatar 2022 van plan een alternatief WK in Amsterdam te organiseren. Het idee: precies op het moment dat de WK-wedstrijden gespeeld worden in Qatar, spelen Amsterdammers uit dezelfde landen in de stad een toernooi.

Ook onderdeel van de actie is een nieuw protestlied, gemaakt door Birgitta de Grauw. In de bijbehorende videoclip houdt Freek de Jonge activistische stellingen op papier vast. “Ik doe dit al een tijdje,” zegt De Jonge, verwijzend naar zijn protesten tegen het WK van 1978 in dictatoriaal Argentinië. “Ik heb nu al zin in 2036,” zegt hij gekscherend. Toch ziet hij verandering: “Je merkt dat, in tegenstelling tot vroeger, veel meer supporters zich er ongemakkelijk bij voelen. Als dat er genoeg zijn zullen ook de grote merken zich ongemakkelijk voelen, en dan wordt het een heel ongemakkelijke situatie.”

Nooit meer Qatar. Als ik de baas zou zijn van de Fifa...
Francois Colin, Hein Meurs, Jurryt van de Vooren, Teun Meurs, Human Right Watch
Sportumi, 120 blz, €15

 Beeld Sportumi
Nooit meer Qatar. Als ik de baas zou zijn van de Fifa...Francois Colin, Hein Meurs, Jurryt van de Vooren, Teun Meurs, Human Right WatchSportumi, 120 blz, €15Beeld Sportumi
Meer over