Joods Historisch Museum krijgt persoonlijke spullen Ben Bril

Diverse persoonlijke spullen van de Joodse bokser Ben Bril zijn dinsdag overgedragen aan het Joods Historisch Museum. Joanne Bril, vrouw van kleinzoon Benno Bril, overhandigde het materiaal tijdens een bijeenkomst in het Olympisch Stadion van het tv-programma Andere Tijden Sport (NOS/NTR).

ANP
Statiefoto van Ben Bril die een plaats zou krijgen in het joods historisch museum Beeld
Statiefoto van Ben Bril die een plaats zou krijgen in het joods historisch museum

Tussen de spullen bevindt zich ook de kampioensgordel uit 1939 van de laatste Nederlandse titel die Bril behaalde voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De objecten doken eerder dit jaar op tijdens opnames van Andere Tijden Sport, die op 4 mei op televisie te zien waren. Tijdens de opnames werd een bezoek gebracht aan Bril’s kleinzoon en zijn vrouw. Op hun zolder stonden twee dozen met persoonlijke bezittingen van Bril uit de jaren 30, die de bokser zijn hele leven had bewaard.

De Joodse bokser Bril deed in 1928 mee aan de Olympische Spelen in Amsterdam, zijn geboortestad. Tijdens de oorlog werd hij opgepakt na verraad van enkele boksmaten en met zijn vrouw en zoon naar Bergen-Belsen gedeporteerd. Het gezin overleefde de verschrikkingen.

Na zijn overlijden in 2003 had geen enkele museum belangstelling voor dit materiaal. Maar het Joods Historisch Museum heeft objecten nu in ontvangst genomen.

Meer over