Jong Oranje verslaat Jong Frankrijk (2-1)en staat in halve finale EK

Jong Oranje heeft op EK voor een grote verrassing gezorgd door de Franse leeftijdsgenoten uit het toernooi te kegelen. AZ-spits Myron Boadu kroonde zich tot de grote held door zowel kort na rust als in blessuretijd te scoren: 2-1.

Johan Inan
null Beeld Pro Shots / Thomas Bakker
Beeld Pro Shots / Thomas Bakker

Jong Oranje nam het heft vroeg in handen en creëerde na een minuut of twintig ook de eerste kansen. Calvin Stengs, afgevallen bij de het Nederlands elftal, schoot via een Franse voet naast. Twee minuten later, liet de aanvaller van AZ het na sterk voorbereidend werk van uitblinker Tyrell Malacia opnieuw na de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. Het schot bij de tweede paal was te slap, waardoor Leeds-doelman Ilan Meslier redding kon brengen.

En hoewel Jong Frankrijk tot dan toe geen kans had gecreëerd, lag de bal weer twee minuten later aan de overkant wel in het netje. Justin Bijlow had even eerder nog een fraai schot van Jonathan Ikoné al zwevend over de lat getikt, maar moest vervolgens het antwoord schuldig blijven toen Dayot Upamecano de vrijheid in de doelmond keihard afstrafte met een harde kopbal (0-1).

40 miljoen

De doelpuntenmaker, die deze zomer voor een slordige veertig miljoen naar Bayern München verkast, zag zijn geheel vrijstaande Leipzig-teamgenoot Justin Kluivert verderop in de eerste helft na een goede rush en listig passje van Perr Schuurs wild over schieten. Ook omdat Houssem Aouar daarvoor een subtiel wippertje van Moussa Diaby niet tot doelpunt wist te promoveren, keek Jong Oranje halverwege tegen een minimale achterstand aan.

Die werd vroeg in de tweede helft weggepoetst. Ferdi Kadioglu zag zijn schot geblokt worden, waarna de afzwaaier bij Myron Boadu belandde. De spits van AZ, tot dan toe onzichtbaar, trof via de voet van Meslier en met een luchtje van buitenspel, wel het doel. Daarmee hield Boadu de missie van Jong Oranje, dat ondanks de absentie van de gepromoveerde Teun Koopmeiners en Cody Gakpo en geblesseerde Noa Lang en Brian Brobbey voor Europees goud afreisde naar Hongarije, overeind.

Titelfavoriet verslagen

Die droom wankelde in het laatste half uur van de reguliere speeltijd. Frankrijk raakte de paal, kopte over en zag schoten gekeerd worden door Bijlow. Met spaarzame uitbraken sprong Jong Oranje bovendien veel te slordig om, totdat Justin Kluivert in de allerlaatste minuut werd gelanceerd en met een lage voorzet Boadu bereikte. De AZ-spits gleed de winnende treffer binnen en hielp Jong Oranje zodoende naar de halve finale van het EK. Titelfavoriet Jong Frankrijk ligt uit het toernooi.

Meer over