Johan Cruijff nu in rijtje met Pelé en Maradona

Met het ontstaan van de Johan Cruijff Arena komt de Amsterdammer in een rijtje met onder andere Pelé en Diego Maradona. Europa kent nog geen rijke traditie met de beste voetballers als naamgever van stadions.

Het Parool
De Arena gaat in de toekomst Johan Cruijff Arena heten Beeld anp
De Arena gaat in de toekomst Johan Cruijff Arena hetenBeeld anp

Johan Cruijff, Pelé of Diego Maradona? Het is bijna een onmogelijke vraag over wie de beste voetballer ooit was. Op het gebied van stadions wint in elk geval de Amsterdammer.

Naar alle drie topvoetballers is een stadion vernoemd, maar de Johan Cruijff Arena is de grootste met ruim 50.000 zitplaatsen. Estádio Rei Pelé, thuishaven van het Braziliaanse CRB en CSA heeft 20.500 plekken, Estádio Diego Armando Maradona komt tot 25.000 toeschouwers als het vol zit. Argentinos Juniors speelt de wedstrijden in het stadion in Buenos Aires.

In Nederland zijn een handvol clubs die hun helden met het stadion hebben verbonden. Sc Heerenveen speelt in het Abe Lenstra Stadion, FC Eindhoven in het Jan Louwers Stadion en NAC Breda in het Rat Verlegh Stadion. Toch net iets mooier dan de clubs die hun ziel aan de sponsor hebben verkocht. Het Philips Stadion (PSV), Rabobank IJmond Stadion (Telstar) of Afas Stadion (AZ) blinken qua naam niet uit in Nederland.

In Duitsland is de sponsornaam op de gevel van het stadion eerder regel dan uitzondering. De Duitsers spelen hun wedstrijden in de Allianz Arena (Bayern München), in Signal Iduna Park (Borussia Dortmund), in de Veltins Arena (Schalke 04) of de Volkswagen Arena (VFL Wolsburg).

Zuid-Europa
Nee, dan toch liever de Italianen en Spanjaarden. Stadgenoten Real Madrid en Atlético Madrid hebben hun stadion vernoemd naar oude clubbestuurders: Santiago Bernabéu en Vicente Calderón. Sevilla heeft hetzelfde gedaan met Estadio Ramón Sánchez Pizjuán.

In Spanje heeft Getafe zijn stadion wel genoemd naar een voetballer, Alfonso Pérez. Opmerkelijk, want Alfonso is pas 44 jaar oud en heeft nooit voor de club uit zijn geboorteplaats gespeeld.

Allianz Arena in München Beeld epa
Allianz Arena in MünchenBeeld epa

Dan Italië, waar het Giuseppe Meazza bekendstaat als een ware voetbaltempel. Meazza was net als Cruijff een grote voetballer. In het land van de laars is verder een vergelijkbare traditie te vinden als in Spanje. Bestuurders pronken in programmablaadjes als de naamgevers van grote en kleine stadions. Arteno Franchi is de thuishaven van Fiorentina, Renato Dall'Ara van Bologna en Renzo Barbera van Palermo.

Meer over