Joël Veltman: ‘Wat is er mooier dan Engeland?’

Joël Veltman heeft zijn transfer te pakken. Hij gaat spelen bij Brighton Hove & Albion. Die club betaalt naar verluidt één miljoen euro voor de verdediger. Een koopje.

Dick Sintenie
Veltman heeft zich in de negentien jaar dat hij bij Ajax heeft gespeeld ontwikkeld tot een van de betere verdedigers in de eredivisie. Beeld Hollandse Hoogte / Maurice van Steen
Veltman heeft zich in de negentien jaar dat hij bij Ajax heeft gespeeld ontwikkeld tot een van de betere verdedigers in de eredivisie.Beeld Hollandse Hoogte / Maurice van Steen

Joël Veltman (28) stond al eerder open voor een buitenlands avontuur. Twee zomers geleden was Aston Villa voor hem in beeld, maar de toenmalige trainer van Ajax, Marcel Keizer, zag in Veltman een belangrijke speler en bombardeerde hem tot aanvoerder.

Dat werd een zware taak. In dezelfde trainingsweek in Oostenrijk waarin Veltman voor het eerst de band droeg, werd zijn jonge ploeggenoot Abdelhak Nouri getroffen door een hartstilstand met blijvende hersenschade als gevolg. Het verdriet bij de club was nog maanden voel- en zichtbaar.

Ajax verkeerde in diepe rouw, maar Veltman toonde zich juist in die zware periode als woordvoerder en captain een waardige representant van de club. Bij Brighton gaat Veltman overigens met het rugnummer 34 spelen. Het nummer van Nouri.

Het seizoen 2017-2018 verliep ook sportief dramatisch, met het snelle ontslag van trainer Marcel Keizer als dieptepunt. Voor Veltman eindigde het rampseizoen met een zware knieblessure die hem negen maanden aan de kant zou houden.

In de jeugd van Ajax had hij al eens eerder een kruisbandblessure opgelopen, maar hij keerde altijd sterker terug na tegenslag. Ook nu. Veltman werd een van de steunpilaren in de laatste maanden van het succesvolle seizoen 2018-2019, waarin Ajax op een haar na de finale van de Champions League haalde, kampioen werd en de KNVB-beker won.

Goede statistieken

Veltman werd in totaal vier keer kampioen met de club: in 2012, 2013, 2014 en 2019. Ajax deed nooit vergeefs een beroep op hem. Hij was centrale verdediger, maar als het moest ook rechtsback. Bij de supporters moest Veltman het nog wel eens ontgelden.

Critici wezen nadrukkelijk op de fouten die hij maakte, meestal veroorzaakt door onbesuisdheid in zijn spel, maar ploeggenoten waren juist lovend over hem en zijn trainers stelden hem altijd op. Onder Frank de Boer, Peter Bosz, Marcel Keizer en Erik ten Hag was Veltman vrijwel altijd verzekerd van een basisplaats. Zijn statistieken spreken daarbij voor zich: hij hoort al jaren tot de betere verdedigers in de eredivisie.

Bezieling en tempo

Dat Brighton Hove & Albion slechts een miljoen euro voor Veltman hoeft neer te tellen, is dan ook een koopje. Voor de Engelse club, die zich afgelopen seizoen net aan wist te handhaven in de Premier League, kan hij een uitstekende aanwinst worden.

Na negentien jaar trouwe dienst gunt Ajax hem deze transfer. Een mooi gebaar naar de pupil uit IJmuiden die via de voetbalschool van oud-Ajacied Piet van der Kuil in 2001 in de Amsterdamse jeugdopleiding terecht kwam.

Het was tijd om te gaan, lichtte Veltman gisteren zelf zijn transfer toe. “Ik was toe aan een nieuwe ervaring, aan voetballen in een ander land. Wat is er dan mooier dan Engeland? Nergens wordt zo gespeeld als in de Premier League, met zo veel bezieling en zo veel tempo.”

Veltman tekent bij Brighton een contract voor drie jaar. Hij wordt ploeggenoot van landgenoot Davy Pröpper.

Meer over