Jeter eindelijk de beste

Een grote prijs ontbrak nog op haar erelijst. Vandaag werkte Carmelita Jeter dat vlekje even weg. De 31-jarige Amerikaanse atlete veroverde in Daegu de wereldtitel op de 100 meter. Die was de laatste jaren steeds naar Jamaica gegaan, maar Jeter bewees in de warme Koreaanse stad dat ze niet voor niets de op één na snelste vrouw ter wereld is. Met 10,90 seconden troefde ze iedereen af.

null Beeld ap
Beeld ap

Jeter versloeg de Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown, wereldkampioene in 2007, en Kelly-Ann Baptiste uit Trinidad. Titelverdedigster Shelly-Ann Fraser-Pryce eindigde als vierde. Jeter liep twee jaar geleden in Berlijn in de WK-finale ook 10,90 en dat was toen goed voor brons, de kleur die ze in 2007 in Osaka ook om kreeg.
De winst was voor Jeter belangrijk, zeker met het oog op de Olympische Spelen in Londen volgend jaar.

De Amerikaanse liep dit jaar al naar 10,70. In 2009 was ze met 10,64 sneller. Alleen de inmiddels overleden sprintdiva Florence Griffith-Joyner was ooit rapper. Het wereldrecord staat met 10,49 op haar naam. 'Ik was klaar voor deze gouden plak', zei Jeter over haar succes.

Op de 400 meter leden de Amerikanen een nederlaag. Amantle Montsho versloeg Allyson Felix, die wereldtitels verzamelt op de 200 meter. In Daegu stond ze voor het eerst op een groot titeltoernooi op de dubbele afstand. Ze kwam 0,03 seconde tekort om de atlete uit Botswana het grootste atletieksucces uit de geschiedenis van het land te onthouden.

Felix wilde de eerste vrouw worden met de dubbel op de 200 en 400 meter achter haar naam. 'Ik kan niet echt ontevreden zijn met het zilver. Ik heb de 200 en de estafette nog', zei de balende Amerikaanse.

Dayron Robles stapte nog zwaarmoediger het stadion uit. De wereldrecordhouder en olympisch kampioen op de 110 meter horden dacht eindelijk ook de wereldtitel binnen te hebben. De jury besloot anders. In de slotfase van de race raakte Robles met zijn arm zijn Chinese tegenstander Liu Xiang. Die had er last van. De winnende Cubaan werd gediskwalificeerd.

Door het besluit kreeg de Amerikaan Jason Richardson de wereldtitel in de schoot geworpen. De vroegere wereldkampioen bij de junioren hield er gemengde gevoelens aan over. 'Het is niet leuk om zo te winnen, maar zo zijn de regels. Ik denk echter dat ik de komende jaren het wereldrecord van Robles kan breken.'

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over