PlusLijstje

Jarig Ajax in cijfers: van 2 (seconden), via 16 (jaar) naar 273 (goals)

Het zijn sombere tijden om jarig te zijn, maar voor de huidige kampioen van Nederland is het woensdag zover: Ajax is 120 jaar oud. Het Parool kijkt terug op de rijke historie van de club in vijftien kenmerkende getallen.

Nik Kok
Rugnummer 14. Beeld ANP
Rugnummer 14.Beeld ANP

14

Het cijfer dat voor altijd is verbonden aan clublegende Johan Cruijff, die een shirt met rugnummer veertien op een zekere dag in 1970 gewoon uit de wasmand pakte. Het rugnummer dat, als het goed is, ook aan geen enkele speler meer wordt gegeven in de komende 120 jaar. Of je moet Marvin Zeegelaar heten. Die kreeg ‘de 14' zomaar toebedeeld in de voorbereiding van het seizoen 2010/2011. Een foutje, zo bleek later. Het is trouwens ook veertien jaar (en zes maanden) geleden dat aartsrivaal Feyenoord voor het laatst van Ajax won in Amsterdam.

273

Niet Johan Cruijff of Marco van Basten, en ook niet Dennis Bergkamp of Ruud Geels maakte in de 120-jarige historie van Ajax de meeste doelpunten in een Ajaxshirt. Dat was Piet van Reenen, met in totaal 273 goals. ‘Goaltjes-Piet’ wordt vermoedelijk nooit meer ingehaald. Ook niet door pinch-hitter Klaas-Jan Huntelaar: de huidige reservespits staat op 151 goals.

6

Ajax is samen met Chelsea, Manchester United, FC Barcelona, Bayern München en Juventus de enige club die alle drie de Europa Cup-toernooien heeft gewonnen. Schitterend voor de Godenzonen natuurlijk, al is het ook weer niet helemaal eerlijk. De Europacup II bestaat niet meer, waardoor bijvoorbeeld Champions League-veelvraat Real Madrid zich nooit meer bij dat rijtje kan voegen.

24 mei 1995: Patrick Kluivert met de 'Cup met de Grote Oren'.  Beeld AP
24 mei 1995: Patrick Kluivert met de 'Cup met de Grote Oren'.Beeld AP

2

Nog maar 2 seconden (het zou ook maar anderhalve kunnen zijn) was Ajax verwijderd van de Champions League-finale van 2019. Het werd de bitterste uitschakeling ooit, dankzij Lucas Moura van Tottenham, die zich ontpopte tot de meest memorabele Ajaxbeul in de historie. En nu we toch met cijfers bezig zijn: enig idee hoeveel goals de Braziliaan daarna nog maakte? Zeven. Niet veel voor een aanvaller.

16 jaar & 130 dagen

In Spanje, Italië, Engeland (en waar eigenlijk niet?) hechten ze er betrekkelijk weinig waarde aan, maar bij Ajax vinden ze het nogal belangrijk om een speler extreem jong te laten debuteren. De laatste bij wie dat gebeurde was Naci Ünüvar, die 16 jaar en 223 dagen oud was toen hij voor het eerst mocht meedoen bij het eerste elftal. De jongste ooit blijft Ryan Gravenberch, met zijn 16 jaar en 130 dagen bij zijn debuut tegen PSV. Voor altijd terugkerende namen in die rijtjes: Clarence Seedorf, Vurnon Anita en Richard Sneekes.

Vurnon Anita is boos als in 2011 tegen Real Madrid een doelpunt wordt afgekeurd. Rechts Daley Blind. Op de rug José Callejon. Beeld ANP
Vurnon Anita is boos als in 2011 tegen Real Madrid een doelpunt wordt afgekeurd. Rechts Daley Blind. Op de rug José Callejon.Beeld ANP

9

Negen keer houdt Richard Witschge de bal hoog tijdens de Klassieker in 1997. Gewoon voor de lol. Het zorgt ervoor dat de middenvelder de rest van zijn leven niet meer kan winkelen in de Koopgoot. Vier keer minder doet Gerrie Mühren trouwens iets soortgelijks in Bernabéu tegen Real Madrid, decennia eerder. Misschien is het wel typisch Ajax.

16,25

Ajax verkoopt tegenwoordig spelers bij de vleet aan de rijkste clubs van de wereld voor exorbitante bedragen, terwijl de club zelf ook het geld laat rollen als nooit tevoren. Maar één aanschafprijs blijft nu al twaalf jaar overeind staan: de 16,25 miljoen die Ajax ooit betaalde aan Heerenveen voor Miralem Sulejmani (nu reservespeler van Young Boys). Na een vrij plotse ingeving van Marco van Basten, schijnen ze in Friesland nu nog de polonaise te lopen.

45

Sjaak Swart denkt dat er al 45 minuten opzitten als hij nietsvermoedend de catacomben van het Olympisch Stadion opzoekt op 7 december 1966. Ajax speelt tegen Liverpool en het is mistig. Als hij aan het eind van de tunnel is, wordt hij teruggeroepen. Het was nog helemaal geen rust, maar Swart kon het scorebord niet lezen en zag zijn medespelers niet.

33548

Vermoedelijk het aantal keren dat Sjaak Swart de bovenstaande anekdote heeft verteld in zijn leven.

3

Niet één, maar wel drie keer liet wereldtrainer en geoefend volksmenner Louis van Gaal een uitzinnige menigte op het Museumplein weten dat Ajax de beste was in 1995. Dat was op zich correct, want de club had net daarvoor daadwerkelijk de Wereldbeker gewonnen – en was feitelijk de beste ploeg van Nederland, Europa en de hele wereld. Het zijn ook drie vingers die Heinz Stuy opsteekt als hij bij mensen enige twijfel vermoedt over zijn keeperskwaliteiten. Hij doelt dan op de drie Europacupfinales waarin hij de nul hield. Overigens doet de oud-doelman dat ook gewoon als je er niet over begint.

180

180 centimeters komt diezelfde Van Gaal met een sprong omhoog tijdens de laatste gewonnen Europacupfinale van de club in 1995. Hij beeldt bij de vierde man uit hoe hoog Milanverdediger Marcel Desailly komt in een duel met Jari Litmanen. Van Gaal zet er volgens de legende zijn hele team mee op scherp. Dat vervolgens de finale wint.

34

Een weemoedige traan en een lach blijft voor altijd verbonden aan nummer 34. Het rugnummer van Abdelhak Nouri, de veelbelovende jeugdexponent die tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk tweeënhalf jaar geleden in elkaar zakte en nooit meer de oude zal worden. Alleen al daarom hunkerde Ajax in de tussentijd naar de 34ste landstitel. Die missie werd in 2019 volbracht.

30

Miralem Sulejmani en Ismaïl Aissati moesten van trainer Martin Jol dertig trappen op- en aflopen in de Arena. Volgens de oefenmeester een gepaste en tegelijkertijd legendarische straf voor het duo, dat op z’n zachtst gezegd wel wat extra trainingsmomenten kon gebruiken.

5

Vijf duels schorsing is de pittige straf die Zlatan Ibrahimovic krijgt in 2001. De dan nog jeugdige spits uit Zweden had weer eens met zijn ellebogen gezwaaid en deze keer was het goed raak. Melchior Schoenmakers van FC Groningen is voor altijd het beroemde slachtoffer, die er zelfs de biografie van de latere wereldster mee haalt.

Zlatan Ibrahimovic viert zijn treffer namens Ajax tegen AS Roma op 12 oktober 2002. Beeld ANP
Zlatan Ibrahimovic viert zijn treffer namens Ajax tegen AS Roma op 12 oktober 2002.Beeld ANP

26

Een liefdesverhouding heeft Ajax met Denemarken. Het is bij uitstek het land waar de club het liefste scout: in totaal speelden er liefst 26 Denen bij Ajax. Geen enkel ander land komt daar ook maar in de buurt. Het gaf Ajax schitterende doelpunten (Lasse Schöne), pure klasse (Michael Laudrup), vreugde (Christian Eriksen), teleurstelling (Niki Zimling) en leiderschap (Sören Lerby). Maar tegenwoordig speelt er geen enkele Deen in het eerste en is de blik gericht op Zuid-Amerika.

Meer over