Update

Jaren 70 en 80: Systematisch gebruik doping in Bundesliga

Bij de Duitse voetbalclubs VfB Stuttgart en SC Freiburg is eind jaren zeventig en begin jaren tachtig sprake geweest van georganiseerd dopinggebruik. Dat is een van de conclusies van een onderzoekscommissie die het dopingverleden van de sportafdeling van de universiteit van Freiburg heeft onderzocht.

null Beeld epa
Beeld epa

,,Voor de eerste keer kan het systematisch gebruik van anabolen in het Duitse voetbal worden aangetoond'', meldde de commissie maandag. ,,De betrokken clubs in die periode zijn Bundesligaclub VfB Stuttgart en SC Freiburg, dat destijds in de tweede Bundesliga uitkwam.''

Individuele dopinggevallen zijn er eerder geweest in het Duitse voetbal. Over georganiseerd gebruik waren wel speculaties, maar nooit bewijs. De gegevens komen uit onderzoek naar een in 1989 gesloten zaak tegen medicus Armin Klümper, die in de jaren tachtig de leiding had van de aan de universiteit verbonden sportkliniek.

Ook de Duitse wielrenbond BDR is door het onderzoek in opspraak geraakt. Net als bij genoemde voetbalclubs zou er bij de wielerbond ook gestructureerd zijn gewerkt met verboden prestatiebevorderende middelen. Die zouden door de BDR uit een 'artsenplan' zijn gefinancierd. De bond liet weten zich sowieso niet meer met het verleden te vereenzelvigen. ,,Al bijna tien jaar voert de BDR strijd tegen doping en heeft hij met preventie en voorlichting eraan bijgedragen dat er een nieuwe generatie renners is die doping als bedrog ziet'', liet een werknemer weten.

Beide voetbalclubs reageerden terughoudend en distantieerden zich van een mogelijk omstreden verleden. Stuttgart, waar Huub Stevens momenteel trainer is, zei op meer informatie te wachten. ,,Klümper is in ieder geval nooit als arts aan de club verbonden geweest'', benadrukte de club.

De voetbalbond DFB nam de berichten zeer serieus. ,,Hier worden ernstige beschuldigingen geuit die uiteraard moeten worden uitgezocht', zei dokter Rainer Koch, voorzitter van de antidopingcommissie van de DFB in afwachting van de stukken over de zaak. 'Pas dan kunnen we ermee aan de slag.''

De omstreden arts Klümper is inmiddels tachtig jaar en leeft in Zuid-Afrika.

Meer over