Nieuws

Janssen krijgt als aanspeelpunt een kans tegen Wales

Vincent Janssen verschijnt dinsdagavond aan de aftrap bij de thuiswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Wales in de Nations League. De 27-jarige spits van de Mexicaanse club Monterrey mag zich in de Rotterdamse Kuip laten zien aan bondscoach Louis van Gaal.

ANP
Vincent Janssen tijdens een trainingssessie van het Nederlands elftal op het KNVB Campus maandag in Zeist.  Beeld Maurice van Steen/ANP
Vincent Janssen tijdens een trainingssessie van het Nederlands elftal op het KNVB Campus maandag in Zeist.Beeld Maurice van Steen/ANP

“Ik ben op zoek naar een aanspeelpunt,” zei Van Gaal in antwoord op de vraag waarom hij Janssen in zijn selectie heeft opgenomen. “Bergwijn en Memphis zijn andere types. Als we overschakelen naar een systeem met drie aanvallers, moet ik een speler als aanspeelpunt hebben die zelf ook makkelijk kan scoren. Hij past misschien in mijn visie.”

Janssen werd tot zijn eigen verrassing opgenomen in de selectie van Oranje voor de vier duels van deze maand in de nieuwe editie van de Nations League. Hij kreeg geen speeltijd in de eerste drie interlands. Janssen die op 10 oktober 2017 tegen Zweden voor het laatst in actie kwam voor de nationale ploeg, arriveerde pas vorige week dinsdag in Zeist.

Van Gaal wilde maandag zijn basisformatie voor het duel met Wales niet prijsgeven. Hij zal voor veel andere spelers kiezen dan zaterdag tegen Polen (2-2). Matthijs de Ligt, hersteld van een lichte liesblessure, is de aanvoerder van Oranje. Doelman Jasper Cillessen keert terug onder de lat. Bruno Martins Indi en Guus Til kregen weinig speeltijd in de vorige drie interlands. De verwachting is dat ook zij een kans krijgen tegen Wales.

Oranje is halverwege de Nations League met 7 punten koploper van groep 4 van de A-divisie. België en Polen volgen met 4 punten. Wales heeft vooralsnog 1 punt. Het Nederlands elftal sluit in het begin van het nieuwe seizoen de groepsfase van de landencompetitie af met wedstrijden tegen Polen (22 september) en België (25 september). De winnaar van de poule strijdt volgend jaar juni om de eindzege van de derde editie van het toernooi van de Uefa.

“Dat is leuk voor de spelers en voor mijn opvolger Ronald Koeman,” zei Van Gaal, die na het WK afscheid neemt bij Oranje. “Ik wil ook graag winnen, maar ook deze wedstrijd maakt vooral deel uit van het proces dat we volgen richting het WK in Qatar.”

Meer over