Video

Ireen Wüst weg bij Team Continu 'om sportieve reden'

Ireen Wüst vertrekt na dit seizoen bij Team Continu. Dat meldt de Brabantse schaatsster op Twitter. De succesvolste Nederlande olympiër ooit was aan haar eerste seizoen bezig bij de ploeg van coaches Marianne Timmer en Gianni Romme.

null Beeld anp
Beeld anp

,,Het was een heel moeilijke en lastige beslissing. Ik mis echter de uitdaging en het trainen met mannelijke sparringpartners. Ik denk dat ik dat nodig heb'', zo legt Wüst uit in een filmpje op YouTube. ,,Ik moet naar mijn gevoel luisteren. Ik wil eerlijk zijn, daarom het ik het zo vroeg al aan de ploeg laten weten. Ik wilde geen spelletjes spelen. Mijn vertrek heeft niets met de coaches te maken.''

,,Ondanks de sportieve resultaten tot nu toe en een goede verstandhouding met de coaches, trainers, staf en ploegleden van Team Continu heb ik voor mezelf geconcludeerd dat ik, om de komende drie jaar mijn sportieve doelen te kunnen verwezenlijken, een andere sportieve omgeving denk nodig te hebben. Trainen met mannelijke sparringpartners is daarin een belangrijke factor.''

Wüst behaalde in haar TVM-tijd onder coach Gerard Kemkers grote successen. In mei vorig jaar maakte ze haar overstap naar Team Continu bekend. ,,Ik ga schaatsen voor het beste vrouwenteam ter wereld. Dat voelt goed'', gaf de vijfvoudig wereldkampioene allround destijds te kennen. Voor Team Continu komen ook onder anderen Margot Boer, Thijsje Oenema en Jorien Voorhuis uit.

Na enkele maanden moest Wüst nog wel bekennen dat ze na negen TVM-jaren nog een beetje moest wennen aan haar nieuwe omgeving. Maar de nieuwe prikkels voelden ook goed aan. ,,De automatische piloot staat uit.''

Onder leiding van Timmer en collega Gianni Romme beleeft Wüst vooralsnog een prima seizoen. Zo prolongeerde ze vorige maand in Rusland de Europese titel allround. Eerder veroverde Wüst ook het Nederlandse allroundkampioenschap. Aan het begin van het seizoen won ze ook twee titels bij de NK afstanden (1500 en 3000 meter).

In het wereldbekercircuit schreef ze onder meer de 1500 meter in Obihiro (Japan) en Berlijn op haar naam. Op de 3000 meter, de afstand waarop ze olympisch kampioene is, zegevierde ze in beide steden eveneens twee keer.

Bij de WK afstanden volgend weekeinde in Heerenveen en de WK allround in maart in Calgary behoort Wüst opnieuw tot de favorieten. Ze mikt bij de wereldtitelstrijd ook op een wereldrecord, onder meer op de 1500 meter. Komend weekeinde doet Wüst mee aan de wereldbeker sprint in Thialf.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over