PlusAchtergrond

In Duitsland gaat de bal weer rollen: ‘Fijn dat er nu iets leuks aan komt’

In Duitsland staat het licht op groen: de Bundesliga mag weer spelen, en al snel ook. Voormalig Ajaxtrainer Peter Bosz (Bayer Leverkusen) en voormalig assistent-trainer van Ajax Alfred Schreuder (Hoffenheim) zijn positief, maar zitten nog wel met tal van praktische vragen. ‘Mondkapje op de bank, ja of nee?’

Maarten Wijffels
Peter Bosz (L) en Alfred Schreuder mogen weer het veld op met hun teams. Beeld EPA
Peter Bosz (L) en Alfred Schreuder mogen weer het veld op met hun teams.Beeld EPA

Voor Peter Bosz en Alfred Schreuder is het alweer acht weken geleden dat ze hun laatste wedstrijd coachten. Hun sporthart maakte een sprongetje, toen bondskanselier Angela Merkel vanmiddag officieel haar fiat gaf voor de herstart van de Bundesliga. “Positief dat we weer mogen. En ook een hoopvol signaal in bredere zin,” zegt Bosz. “Ja, de volksgezondheid blijft het belangrijkste, maar het is ook goed dat dingen weer gaan draaien,” beaamt Schreuder. “Fijn dat er voor de mensen nu iets leuks aan komt.”

Hóe leuk, dat moet natuurlijk nog blijken. Net als de vraag hoe verantwoord het is om de 82 resterende competitieduels en drie bekerduels alsnog te spelen. En ook: hoe gaat het eruitzien, de eerste internationale topcompetitie die weer opstart?

Nu Merkel heeft gesproken, is het woord donderdag aan de hoogste voetbalautoriteiten. Die moeten alles helemaal concreet maken. In een vergadering met alle clubs prikt de DFL, zeg maar de Eredivisie CV bij ons, een definitieve datum. Die maakte Woensdagavond al bekend dat de inzet 15 mei is. Waarschijnlijk hervat de Bundesliga met de 26ste speelronde, omdat dat sportief het meest eerlijk is.

In training

Bosz en Schreuder zijn met hun clubs Bayer Leverkusen en Hoffenheim al weken weer in training. Maar wel op verschillend niveau, zo blijkt. Bij Leverkusen gaat het in groepen van tien spelers. Schreuder is veel minder ver. Bij hem staan er groepjes van maximaal vijf man op het veld. “Dat komt omdat de deelstaatregeringen verschillende normen hanteren,” verklaart Schreuder. “Meer dan vijf man mag simpelweg nog niet bij ons. Zodra de DFL-vergadering is geweest, hoop ik voor het eerst net als Peter te kunnen trainen.”

Bij Leverkusen liet Bosz de spelers ook al sfeer proeven in het stadion. Hij liet ze daar trainen in wedstrijdkleding. Nog niet in grote partijen, wel met vers gekalkte lijnen. “En ook met de galm van een leeg stadion. Want dat is totaal anders dan met publiek.”

Allebei zijn ze benieuwd: hoe belastbaar zijn hun spelers, als ze weer vol in competitie gaan zonder ook maar één oefenwedstrijd in de benen? Daarom zijn er clubs die vandaag bij de DFL-vergadering gaan pleiten voor 23 mei als herstart. Om eerst nog twee weken écht te kunnen trainen. Bovendien stelt de regering ook een week van teamquarantaine voor.

Een protocol van 41 A4’tjes aan huisregels ligt klaar voor rond de wedstrijden. De DFL laat iedereen daags voor elke speelronde testen. Op de wedstrijddag volgt dan de uitslag. Als alle spelers en trainers negatief testen, is er in principe geen besmettingsgevaar.

Toch is de vraag: zijn er mondkapjes nodig op de bank? Schreuder: “Ik hoor mensen om me heen zeggen: ook bij 100 procent negatieve testen wel mondkapjes op de bank, want jullie hebben een voorbeeldfunctie. Heel de wereld kijkt mee.”

Het is één van vele praktische vragen die nog leven. Ook: wat te doen als straks iemand wél positief test? Het idee in Duitsland is nu om daar dan net zo mee om te gaan als met een speler die geblesseerd raakt. Die gaat in zijn eentje revalideren, terwijl de groep doortraint. Bij FC Köln is dat deze week zo gegaan.

Als de draad inderdaad wordt opgepakt vanaf speelronde 26, begint Hoffenheim thuis tegen het Hertha BSC van Karim Rekik en Javairô Dilrosun. Leverkusen gaat dan op bezoek bij Werder Bremen. Dat laatste duel kan Bosz nog voor een extra uitdaging stellen. De stad Bremen heeft een heel strenge burgemeester. Naar verluidt wil die dat Werder naar een ander stadion uitwijkt. Mogelijk moeten Leverkusen en Bosz naar pak ’m beet Hannover reizen, wat misschien weer om extra voorzorgsmaatregelen vraagt.

Prijzen

Vooralsnog mag dat de positieve stemming niet drukken, vinden ze bij de nummer 5 van de Bundesliga, die nog op drie fronten om de prijzen strijdt. Behalve op een Champions Leagueticket in de competitie maakt Bosz ook kans op de bekerfinale. De halve eindstrijd (nog niet ingepland) gaat tegen vierde divisieclub FC Saarbrücken. Daarnaast staat Leverkusen met één been in de kwartfinales van de Europa League.

Schreuder en Hoffenheim staan negende. Vrij van degradatiezorgen en met nog kans op een plek in de Europa League. “Het worden hoe dan ook bijzondere weken,” zegt Schreuder. “Als je over tien jaar op deze periode terugkijkt, zul je zeggen: het was een unieke ervaring.”

Meer over