Plus

In Dordrecht voelen Knegt & co de druk: ‘We zullen alle drie ons best moeten doen’

Vooral voor het mannelijke deel van de Nederlandse shorttrackploeg is de ‘thuiswedstrijd’ in de wereldbekercyclus de komende dagen van groot belang. Een olympische startplek op de 1500 meter staat op de tocht.

Lisette van der Geest
Sjinkie Knegt moet pieken op de 1500 meter voor een olympisch startbewijs. Beeld ANP
Sjinkie Knegt moet pieken op de 1500 meter voor een olympisch startbewijs.Beeld ANP

Shorttrackbondscoach Jeroen Otter maakt zich, zo zegt hij, voor elke wedstrijd zorgen. Wat dat betreft is de laatste van de wereldbekerreeks van vier, die vanaf vandaag tot en met zondag gereden wordt, geen uitzondering. In eigen huis, op de ijsbaan van Dordrecht, is het tegelijkertijd de week van de waarheid voor de Nederlandse rijders. Terwijl de vrouwen onder aanvoering van de vrijwel ongenaakbare Suzanne Schulting op koers liggen om het maximale aantal beschikbare olympische startplekken te bemachtigen, zijn de mannen op de 1500 meter nog lang niet zeker.

Otter: “Als je het drie keer met geweldige rijders niet gedaan hebt, kun je zeggen: drie keer is scheepsrecht. Aan de andere kant denk ik: hoe is het in vredesnaam mogelijk dat wij met deze kwaliteit rijders niet met drie vingers in de neus… Maar ja, je moet blijven staan, je moet niet worden gediskwalificeerd, je moet geen fouten maken en als het dan allemaal goed gaat, dan zitten ze in de top twintig. Dat moet bij drie van onze atleten gebeuren, we zullen wel zien of ze met de spanning kunnen omgaan.”

Zolang er geen onwaarschijnlijke scenario’s plaatsvinden, geldt de volgende regel: als Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Jens van ’t Wout alle drie de halve finale halen op de 1500 meter, dan is de derde startplek verdiend. Knegt: “We zullen alle drie ons best moeten doen. Dat is het hoofddoel dit weekend: de derde startpositie veiligstellen.”

Sven Roes is op het laatste moment vervangen voor Friso Emans. Roes viel woensdag tijdens een training vroeg in de middag en ging met een pijnlijke enkel van het ijs. Op de röntgenfoto, in het naastgelegen ziekenhuis gemaakt, was geen breuk zichtbaar. Bondscoach Otter: “Mijn ervaring zegt ook een beetje dat dat nog geen garantie is dat er geen zit, we moeten nog even de adem inhouden. Het is afwachten, we zullen hem dit weekend niet inzetten.”

Meer over