PlusAchtergond

In de Vuelta delen Dumoulin en Roglic weer het kopmanschap

Tom Dumoulin (29) begint dinsdag in Baskenland aan zijn derde Ronde van Spanje. De afspraken bij Jumbo-Visma zijn dezelfde als tijdens de Tour: een gedeeld kopmanschap met Primoz Roglic totdat de koers anders bepaalt.

Daniël Dwarswaard
Tom Dumoulin in actie bij de Tour de France vorige maand. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Tom Dumoulin in actie bij de Tour de France vorige maand.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Daar zitten ze dan, naast elkaar in een Spaans hotel. Tom Dumoulin en Primoz Roglic, de kopmannen van Jumbo-Visma voor de Ronde van Spanje. Mondkapje op, staren naar een laptop waarop journalisten vragen stellen. Een persconferentie in coronastijl.

Ze hebben het ondanks de plichtpleging best naar hun zin, al is de pijn van de Tour nog niet verdwenen. Dumoulin was niet sterk genoeg om te winnen en werd zevende. In het slotweekend zag hij Roglic de gele trui verliezen aan Tadej Pogacar.

Start in Baskenland

Maar nu kan de blik weer naar voren, met de start van de Vuelta, beginnend in de heuvels van het Baskenland. Al zorgt een atypisch wielerseizoen ook nu voor een atypische voorbereiding. Waar Dumoulin normaal gesproken op hoogtestage gaat voor een grote ronde, was dat deze keer onmogelijk. Na de Tour volgde het WK. Niet veel later Luik-Bastenaken-Luik. “Er was niet veel tijd om een voorbereiding te doen. Ik ben nog twee weken thuis geweest om te rusten en me een soort van voor te bereiden. Het is niet ideaal, maar dat geldt voor iedereen. We gaan er het beste van maken. We zijn hier met een goed team en willen de Vuelta winnen.”

Dreiging van corona

Naast Dumoulin en Roglic, de titelverdediger in Spanje, zijn ook de Tourdeelnemers Sepp Kuss, George Bennett en Robert Gesink weer van de partij bij Jumbo-Visma. Aangevuld met Paul Martens, Lennard Hofstede en Jonas Vingegaard. Dumoulin: “We zijn hier met dezelfde motivatie als tijdens de Tour. Die eindigde met een grote teleurstelling voor ons, maar dat hoort ook bij deze sport. Tadej Pogacar was beter en dat moesten we accepteren. Nu krijgen we een nieuwe kans.”

De concurrentie komt onder anderen van de Spanjaarden Enric Mas en Alejandro Valverde van Movistar. De Fransman Thibaut Pinot wil zijn slechte Tour goedmaken in Spanje. Ineos staat met Girowinnaar Richard Carapaz én Chris Froome aan de start. Dumoulin: “Ik weet niet hoe Froome er nu voor staat, omdat we hem weinig in wedstrijden hebben gezien. Hij hoort bij de beste renners van de afgelopen jaren. Met hem moet je altijd rekening houden.”

Natuurlijk hangt het gevaar van corona ook boven deze wielerkoers. Jumbo-Visma verliet vorige week de Giro na een positieve test van kopman Steven Kruijswijk. Gaat het peloton Madrid over drie weken halen? Dumoulin: “Ik weet het niet. Hopelijk blijft het qua besmettingen stabiel en blijft onze bubbel werken.”

Als vanzelfsprekend gaan de gedachten ook terug naar 2015, toen Dumoulin in het laatste weekend de rode leiderstrui verloor en zesde werd in het eindklassement. Wel won Dumoulin toen twee etappes: een tijdrit in Burgos en daarvoor nog een prachtige rit, toen hij Froome op weg naar Cumbre del Sol overvleugelde. “Dat ik die ronde de trui verloor, was zonde, maar ik ben nog altijd trots op mijn prestatie van toen.”

Meer over