Plus

In Barcelona kunnen ze bijna niet meer om De Jong heen

In Bilbao trappen Athletic en FC Barcelona vrijdagavond de Spaanse competitie af. Bij Barça lijkt trainer Ernesto Valverde nu al niet om Frenkie de Jong (22) heen te kunnen.

Edwin Winkels
Frenkie de Jong in duel met Fabian Ruiz van Napoli.  Beeld Getty Images.
Frenkie de Jong in duel met Fabian Ruiz van Napoli.Beeld Getty Images.

Louis van Gaal was niet de enige. Begin juni, aan de FOX Sports-tafel bij Kees Jansma, toonde hij zich kritisch over de keuze die Frenkie de Jong tijdens de winterstop had gemaakt. Een speler van zijn leeftijd, 22 jaar nu, moet elke wedstrijd voetballen, en dat zou bij FC Barcelona lang niet zeker zijn, met de middenvelders die er al op de loonlijst staan; Sergio Busquets (31), Ivan Rakitic (31), Arthur (23), Arturo Vidal (32), Sergi Roberto (27).

“Die moet je er wel eerst uitspelen,” zei Van Gaal, die meende dat De Jong bij andere topclubs meer kans op een basisplaats zou hebben.

Ruim een maand later, in de relaxte omgeving van het tv-programma De Avondetappe in de Tour de France, en nadat vanuit het trainingscomplex van Barcelona al de eerste lovende woorden over de kwaliteiten van De Jong te horen waren – de eerste oefenduels moesten nog worden gespeeld –, wilde Van Gaal nog wel iets nuanceren en toevoegen: “Natúúrlijk is Frenkie een fantastische voetballer, dat vind ik ook. En áls hij een vaste plaats verovert, dan is Barcelona natuurlijk wél een goede keus, want het is de beste club voor zijn manier van voetballen.”

George Clooney

Dat ‘áls’ mag van de Catalaanse media inmiddels wel worden weggelaten, ook al trainde De Jong dinsdag vanwege een lichte blessure apart van de groep. En het is natuurlijk trainer Ernesto Valverde die vanavond in het San Mamés-stadion van Athletic Bilbao de beslissingen neemt.

Donderdag, op de persconferentie voor de seizoensopening vanavond tegen Athletic Bilbao, werd Valverde niet naar een mogelijke opstelling gevraagd. Zijn critici menen dat hijzelf geen voorstander zou zijn van een type voetballer als De Jong. “Ons voetbal van vorig seizoen vergelijken met het Barça van Pep Guardiola is net als mij vergelijken met George Clooney; dat verlies ik altijd,” was zijn antwoord op die kritiek op zijn voetbalfilosofie.

In de vijf vriendschappelijke wedstrijden in het voorseizoen, tegen topclubs als Chelsea, Arsenal en Napoli, heeft De Jong een eensluidende indruk achtergelaten, samengevat in één zin die bijna alle kranten, radio- en tv-verslaggevers en analisten al hebben gebruikt: “Het lijkt alsof hij al heel zijn leven bij Barça voetbalt.”

De bevestiging kwam vorige week, zonder woorden, van al zijn medespelers: tegen Napoli leverde iedereen vrijwel constant de bal in bij de oud-Ajacied om het spel vorm te gaan geven, de aanval op te zetten of het ritme juist even te vertragen.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Na de andere grote aankoop, Antoine Griezmann (28) die voor 120 miljoen euro van Atlético Madrid overkwam, en Ousmane Dembélé (22), voorlopig de stand-in voor de geblesseerde Lionel Messi (32), speelde De Jong de meeste minuten in het voorseizoen.

Logisch ook, wanneer een trainer juist de ontwikkeling van zijn nieuwe spelers wil zien en hen zo snel mogelijk wil inpassen. Bovendien voegden enkele concurrenten van De Jong (Braziliaan Arthur, Chileen Vidal) zich na de Copa América pas later bij de selectie. Tegelijk kent Valverde al zijn andere middenvelders goed genoeg: ze speelden vorig seizoen allemaal minimaal 36 wedstrijden.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Nu het niet meer de vraag lijkt óf de pas 22-jarige middenvelder uit Arkel vrijdagavond in de basis zal staan, resteert nog wel de twijfel wáár hij dan zal spelen. “Het is ineens niet meer zo’n absolute zekerheid dat Busquets onaantastbaar is op zijn plaats,” schreef een krant afgelopen week. De 31-jarige Busquets debuteerde tien jaar geleden op de ‘4’, zoals zijn positie als verdedigende middenvelder bij Barça traditioneel heet, en heeft daar al 536 officiële wedstrijden vrijwel onafgebroken gespeeld; bij de Spaanse selectie (113 interlands) is hij al even onmisbaar.

Busquets

Juist op die plek van Busquets, die de concurrentie van De Jong als ‘heel positief voor de ploeg’ bestempelde, speelde De Jong tegen Napoli zijn beste wedstrijd, maar dat zal volgens de Barça-volgers vanavond niet tot een reserveplek van Busquets leiden. Logischer is dat ze samenspelen – iets wat ze in vijf duels slechts 24 minuten hebben gedaan –: Busquets op zijn vertrouwde plek, De Jong iets vooruitgeschoven aan de linkerkant. Op rechts strijden dan Rakitic en Roberto om de derde plek op het middenveld.

Meer over