Plus

Ik ben niet jaloers op Rotterdam, behalve op Sparta

Dagelijks publiceert Het Parool een column over Ajax en voetbal. Vandaag: Janneke van der Horst over Sparta.

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Wat een feest was het bij Sparta. Het leek alsof alle supporters op het veld elkaar kenden. Mensen hebben het vaak over de sfeer in De Kuip. En hoe mooi ik De Kuip ook vind, voetbal beleven als een kruising tussen een avond Thunderdome en een stevige matpartij na het uitgaan is niet mijn manier van sfeer maken.

Bij sfeer denk ik eerder aan de etentjes bij vrienden van ons met een huis in Frankrijk. Of aan het kampioensfeest van Sparta dus. Nergens iets gelezen over supporters die zich na het feest hadden misdragen of in aanraking waren gekomen met de politie.

Rotterdam is een voetbalstad. Daar kunnen we echt niet omheen. Volgend jaar spelen misschien drie Rotterdamse clubs in de eredivisie. Dat moet heerlijk zijn voor de Rotterdammer. Drie keer Ajax in de stad. Op zijn minst.

Want Ajax kan ook nog komen voor de beker. En als je van voetbal houdt, is er altijd wat te doen. De ene week naar De Kuip, de andere week eten in het restaurant van Sparta en daarna naar de wedstrijd of op een zonnige dag eens een training meepikken bij Excelsior.

Maar ik ben niet jaloers op Rotterdam. Behalve een beetje op Sparta. En ik ben niet de enige. Ajacieden hebben opvallend vaak sympathie voor Sparta. Zingen we bij Ajax niet: 'Sparta is de club van Rotterdam'? Een beetje liefhebber kan er ook niet omheen. De historie, het shirt, het logo en het prachtige stadion.

Om over dat restaurant nog maar te zwijgen. Rond de wedstrijden voor iedereen toegankelijk na reservering. In de Arena kun je alleen terecht voor zakendiners. Of in ieder geval moet je meteen zo'n zaal of lounge afhuren. Veel minder sympathiek dan de brasserie in Het Kasteel.

Had ik al iets gezegd over de naam van het stadion? Je zou kunnen zeggen dat Sparta eigenlijk alles heeft. Behalve dan dat de club niet in Amsterdam ligt.

Meer over