Update

Huisman wint NK op natuurijs

Mariska Huisman heeft vrijdag bij de Nederlands kampioenschappen marathon op natuurijs de titel bij de vrouwen veroverd. De schaatsster won op het Veluwemeer bij Elburg na een wedstrijd over 70 kilometer de sprint van het peloton. Foske Tamar van der Wal eindigde als tweede. Het brons ging naar Daniëlle Lissenberg-Bekkering.

Marsika Huisman komt juichend over de streep. Beeld Pro Shots
Marsika Huisman komt juichend over de streep.Beeld Pro Shots

Huisman is de oudere zus van marathonschaatser Sjoerd Huisman. Hij won in 2009 de Nederlandse titel op natuurijs. Mariska Huisman maakte vrijdag na haar glorieuze finish een fraaie buikschuiver op het ijs. Haar broer gleed destijds na zijn triomf op zijn knieën tientallen meters door.

Mariska Huisman zat in een kopgroepje van zes schaatsters dat zich in de negende ronde vormde. Vlak voor de finish werden de vluchters ingelopen waarna Huisman toch nog over het sterkste eindschot bleek te beschikken.
Bij de Masters (veteranen) eerder op vrijdag zegevierde Rudi Groenendal (Peize) voor de derde keer op rij. Na 11 ronden versloeg hij zijn medevluchters Robert Gaasenbeek (Westbroek) en Arnold Stam (Sprang-Capelle) in de eindsprint.

Meer over