Honkballers te licht voor de top

Raily Legito sneuvelt op het tweede honk van Japan, dat zaterdagavond met 6-0 won van Nederland. Oranje heeft op het WPT nog geen duel gewonnen. Foto ANP Beeld
Raily Legito sneuvelt op het tweede honk van Japan, dat zaterdagavond met 6-0 won van Nederland. Oranje heeft op het WPT nog geen duel gewonnen. Foto ANP

ROTTERDAM - Na vier nederlagen op rij in het World Port Tournament kan het vernieuwde Nederlands honkbalteam een duidelijke conclusie trekken: de top van de hoofdklasse kan zich vooralsnog niet meten met de wereldtop.

Oranje verloor, zonder zijn 'Amerikaanse' profs die de Baseball Classic eerder dit jaar tot zo'n aangenaam succes maakten, in Rotterdam vrij kansloos van zowel Cuba, Taiwan als Japan. De finale halen kan niet langer de doelstelling zijn. Leren en beter worden van wedstrijden op niveau is nu het adagium.

Na een mager optreden tegen Japan (0-6), was favoriet Cuba gisteren voor de tweede keer dit toernooi te sterk. De schade bleef ditmaal beperkt: 6-10.

Daar zag het aanvankelijk allerminst naar uit. Na drie innings leidden de Cubanen met 9-1. Nederland kreeg de kans wat terug te doen en greep die. Dat resulteerde in verscheidene honkslagen, veertien in totaal zelfs, waarop nog vijf spelers binnenkwamen.

Bondscoach Rod Delmonico koos voor Joey Eijpe als startende werper en voor Martijn Meeuwis als catcher. Sidney de Jong, eerste keus als achtervanger, was de aangewezen slagman. Ook Nick Urbanus, net zeventien jaar, Vince Rooi en Bas de Jong hadden een basisplaats.

Eijpe ondervond dat het dagelijks werk op de heuvel van HCAW iets heel anders is dan een debuut in het Neptunus-stadion tegen Cuba. In de derde inning moest hij al plaatsmaken voor Michiel van Kampen, na negen hits, waaronder een homerun van Yoelvis Fiss, en even zoveel runs. Van Kampen en later nog Nick Veldkamp en Berry van Driel kregen ieder nog twee honkslagen tegen.

Rechtsvelder Bas de Jong onderscheidde zich met de knuppel (vijf uit vijf) met onder meer een driehonkslag. Urbanus produceerde zijn eerste honkslagen voor de nationale selectie, invaller Mark-Jan Moorman bracht een punt binnen.

Zaterdagavond tegen Japan (0-6) waren er minder positieve punten. Nick Stuifbergen begon als pitcher en hield het zes innings vol. De Aziaten, ook begonnen met tweemaal verlies, leidden op dat moment met 3-0, vooral dankzij slagman Yohei Yamamoto. Jim Ploeger en Van Kampen, de andere werpers van dienst, konden de kentering niet brengen.

Nederland stelde aan slag teleur. Slechts drie keer verscheen iemand op eigen kracht op de honken. Kortestop Raily Legito (.667) liet twee hits noteren, waaronder een tweehonkslag. Verder dan het derde honk kwam hij niet. (ANP)

Meer over