PlusAnalyse

Hoe zwaar treft de coronacrisis het profvoetbal?

Wie denkt dat het profvoetbal de draad straks gewoon weer kan oppakken, onderschat de financiële gevolgen van de coronacrisis. Het is de vraag of alle clubs deze zware storm wel overleven.

Dick Sintenie
null Beeld BSR Agency
Beeld BSR Agency

Terwijl het ene na het andere grote evenement wordt afgeblazen, probeert het voetbal duivelse dilemma’s te ontlopen. Moeilijke beslissingen worden vooruitgeschoven in de hoop dat ze niet hoeven te worden genomen. De sportieve en ­financiële belangen om de Europese competities af te maken, zijn groot. Clubs kunnen in zware problemen raken als zij hun (contrac­tuele) verplichtingen jegens sponsors en seizoenkaarthouders, maar vooral jegens de uitzend­gemachtigden, niet kunnen nakomen.

Door tijd te winnen, hopen de Uefa en de nationale bonden dat de voetbalcompetities met de nodige vertraging alsnog kunnen worden voltooid, desnoods maanden later. De tijd is echter ook een vijand. Elke week dat er niet wordt gespeeld, lopen profclubs inkomsten mis. Er is een groeiend liquiditeitsprobleem in het betaald voetbal; de bedrijfstak is gebaat bij snelle beslissingen.

“Het grootste probleem vind ik op dit moment de onzekerheid,” zegt Paul van der Kraan, algemeen directeur van FC Twente, deze week in Voetbal International. “Ik acht de geleerden hoog, maar hun meningen lopen nogal uiteen. Er sijpelen zelfs geluiden door dat pas in oktober weer kan worden gevoetbald. Als dat het geval is, dan krijgen we, zoals de meeste clubs, problemen met onze continuïteit.”

Het is ridicuul te denken dat in Nederland na 6 april de bal alweer snel kan rollen. In België, Engeland en straks ook in Duitsland liggen de hoogste voetbalcompetities tot 30 april plat. In de Engelse Premier League wordt inderdaad al gesproken over de mogelijkheid om dit seizoen pas in het najaar af te maken.

Smallere selecties

Er staat daar een miljard euro op het spel. De ­negen resterende speeldagen in de Premier League vertegenwoordigen een flink kapitaal. Een snelle berekening leert dat rechtenhouders Sky Sports en BT nog ongeveer voor 530 miljoen euro aan wedstrijden moeten uitzenden, de buitenlandse kanalen nog voor 350 miljoen. De rechtenhouders hebben contractueel het recht om miljoenen niet uit te betalen als aan bepaalde voorwaarden niet wordt voldaan. Momenteel is het niet duidelijk of de Premier League verzekerd is tegen het onverwacht verlies aan inkomsten uit het tv-contract.

Clubs in heel Europa, vooral de kleinere clubs, hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis. De Spaanse voetbalbond stelt 500 miljoen euro beschikbaar voor de teams die in de problemen komen. Bij verschillende Duitse clubs zijn spelers bereid salaris in te leveren. Die van Bayern München en Borussia Dortmund staan 20 procent van hun gage af. ‘Borussia Dortmund zal hierdoor in totaal tientallen miljoenen besparen’, schrijft de club in een verklaring op de ­eigen website. ‘Het zal ons helpen om een van de grootste werkgevers van de stad Dortmund te blijven gedurende de coronacrisis.’

Dat de gevolgen van die crisis nog veel langer voelbaar zijn, is evident. Insiders voorspellen dat de transfermarkt instort. De Duitse sport­econoom Cristoph Breuer verwacht dat de rijkste clubs, die vaak in handen zijn van investeerders, een stootje kunnen hebben, maar dat de meeste andere clubs met smallere spelers­selecties moeten gaan werken.

Europese tickets

Bij Ajax zal technisch directeur Marc Overmars blij zijn dat de verkoop van Hakim Ziyech naar Chelsea voor 45 miljoen euro al is afgerond. De verwachting is dat de handel in voetballers en de prijzen die daarmee gemoeid zijn, zullen kelderen. Een beroerd scenario voor Nederlandse clubs, die voor het sluitend maken van de begroting vaak afhankelijk zijn van transfers. Dat geldt ook voor Ajax, maar de Amsterdammers hebben financieel succesvolle jaren achter de rug en kunnen tegen een stootje. Het eigen vermogen is gegroeid tot bijna 300 miljoen.

De roep om te stoppen met het huidige seizoen klinkt intussen steeds luider, ook bij de voetballers zelf, van wie sommigen dat hebben aan­gegeven bij Evgeniy Levchenko van de spelersvakbond VVCS. Zij maken zich zorgen om hun gezondheid en hun veiligheid. Tegelijkertijd is er het besef dat clubs met zo’n drastisch besluit enorme inkomsten mislopen aan kaartverkoop, horeca en mogelijk aan sponsor- en tv-gelden. Banen komen op de tocht te staan, clubs worden bedreigd in hun voort­bestaan. En dan zijn er ook nog de grote sportieve gevolgen, zoals ­promoties, degradaties en de verdeling van de Europese tickets.

Veel hoop is gevestigd op de Uefa. De Europese voetbalbond kan nog wat extra tijd winnen door een regeling te treffen waarmee spelerscontracten die op 30 juni aflopen met een maand – of nog iets langer – kunnen worden verlengd. Dat geeft alle clubs de mogelijkheid om ook na 30 juni met de huidige selecties door te spelen.

Zolang de coronacrisis in Europa nog steeds om zich heen grijpt, wordt een dergelijk scenario echter steeds minder realistisch. Veel clubs houden hun hart vast voor de ernstige consequenties die dat zal hebben.

Meer over