Plus

Hoe zit het met Oranje en de Nations League?

Vrijdag start de voorbereiding op de finaleronde van de Nations League. Oranjebondscoach Ronald Koeman kan een beker winnen, die nog niemand kent. Zeven vragen over wat er tot 10 juni gebeurt.

Maarten Wijffels
Wijnaldum en Lingard tijdens de oefenpartij tegen Engeland. Beeld Pim Ras Fotografie
Wijnaldum en Lingard tijdens de oefenpartij tegen Engeland.Beeld Pim Ras Fotografie

Welke duels speelt Oranje?

Oranje is een van de vier deelnemende ploegen aan de zogenoemde Final Four van de Nations League. Dat is een soort mini-EK voor teams die in 2018 eerste waren in hun poules in de hoogste Nations League­divisie. Nederland strijdt met Engeland, Portugal (inclusief Ronaldo) en Zwitserland om de eindwinst. De ­finaleronde is in Portugal. Op 6 juni speelt Oranje de halve finale tegen Engeland. Een dag eerder spelen Portugal en Zwitserland. De winnaars staan op 9 juni in de finale. De verliezers strijden die dag om plek 3 en 4.

Plaatst de winnaar zich rechtstreeks voor het EK van 2020?

Nee! Het gaat om een beker, geld en glorie. De Nations League-eindwinnaar moet gewoon meedoen aan de EK-kwalificatie, die in maart begon.

Wie is er opgeroepen?

Koeman heeft 28 spelers geselecteerd. In maart bleek bij de start van de EK-kwalificatie dat de basisploeg van Oranje op een plek of negen duidelijk is. En dat Koeman grotendeels voor ogen heeft hoe zijn reservebank eruit moet zien. Hij heeft geen enkele debutant opgeroepen. En hij is niet voorbijgegaan aan spelers die hun basisplaats bij hun club kwijt zijn, of die nog maar weinig speeltijd krijgen.

Om wie gaat het in die laatste twee categorieën?

De prominentste naam is die van ­Kevin Strootman, die geen vaste kracht meer is bij Olympique Marseille. Daarnaast is Jasper Cillessen bezig aan zijn laatste weken als wisselkeeper bij FC Barcelona. Hij gaat deze zomer voor een transfer en Benfica heeft interesse.

Meldt iedereen zich vandaag?

Nee. Negen man hebben nog duels met hun club. Cillessen mag morgenavond naar verwachting keepen in de finale van de Spaanse beker, waarin Barcelona Valencia treft. Quincy Promes oefent nog met Sevilla in Tanzania. Kenny Tete en Memphis Depay, clubgenoten bij Lyon, spelen nog de laatste competitieronde in Frankrijk. Marten de Roon hoopt zich in de Serie A met Atalanta te plaatsen voor de Champions League. Ook het Inter van Stefan de Vrij is daarvoor nog in de race, maar de verdediger is geblesseerd. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum zijn er vanavond ook nog niet bij. Zij bereiden zich met hun club Liverpool voor op de Champions Leaguefinale.

Die Champions Leaguefinale is op 1 juni, kort voor de halve finale tegen Engeland. Een probleem?

Koeman heeft al gezegd hoe hij ernaar kijkt. “Het is geweldig voor Virgil en Gini dat ze zo’n finale kunnen spelen, voor het tweede jaar op een rij ook nog. De ervaring die ze opdoen, is onbetaalbaar, daar profiteert Oranje indirect van.” Van Dijk en Wijnaldum sluiten zich in de eerste dagen van juni aan bij Oranje.

Hoe ziet het totale programma van Oranje eruit?

Het lijkt echt een soort mini-EK, compleet met twee trainingskampen en spelers die tussentijds afvallen. Oranje begint nu met een vijfdaagse stage in Zeist. Volgende week vrijdag (31 mei) vliegt de selectie naar Portugal voor een trainingskamp van ook weer vijf dagen in Lagos, een kustplaats in de Algarve, waar ook het WK van 2014 door Louis van Gaal werd voorbereid. Vandaar gaat het op 5 juni naar Braga, waar Oranje tot 10 juni zijn tenten opslaat. De ploeg traint bij de Portugese eredivisionist SC Braga. De halve finale tegen Engeland is 25 kilometer verderop in Guimarães. Daar is ook de strijd om plek 3 en 4, op zondagmiddag 9 juni. De finale is ’s avonds in het stadion van FC Porto.

Meer over