Jumbo-Visma sleurt aan kop van de waaier met hun kopman en rodetruidrager Primoz Roglic.

PlusVerslag

Hoe Roglic met de schrik vrij kwam in de Vuelta

Jumbo-Visma sleurt aan kop van de waaier met hun kopman en rodetruidrager Primoz Roglic.Beeld BSR Agency/Sirotti Stefano

Primoz Roglic mocht een hoop mensen bedanken gisteren. Dat hij nog in het rood rijdt, is niet alleen de verdienste van zijn teamgenoten, maar ook van UAE Emirates en Astana.

Pim Bijl

De voor Vueltabegrippen vlakke etappe naar Guadalajara leverde woensdag een zelden vertoond schouwspel op. De reden? De wind. Al voor de start in Aranda de Duero werd er volop over gepraat en was het hele peloton beducht op waaiers. Des te opmerkelijker was het dat klassementsleider Primoz Roglic de slag miste, terwijl de etappe nog amper begonnen was. Het leverde 217 kilometer volle bak klassementsstrijd op, het merendeel van die kilometers niet eens zichtbaar op televisie.

Al na twee kilometer reed een groep van zo’n vijftig renners weg, uiteraard onder aanvoering van specialisten van Deceuninck-Quick Step. Enkele Jumbo-Vismarenners lieten zich uitzakken naar de groep met hun kopman in nood. Wel aanwezig in de eerste groep: Nairo Quintana en Wilco Kelderman, de nummers zes en acht van het klassement.

Omdat de voorsprong groeide en groeide – op een gegeven ­moment zelfs naar zo’n zes minuten – kwam de rode trui van Roglic serieus in gevaar. En even werd het wel heel penibel, toen Movistar hem isoleerde en Roglic niemand van zijn ploegmaten meer om zich heen had.

Zenuwslopende dag

De opluchting was dan ook groot bij Jumbo na de chaotische rit, die werd gewonnen door Deceuninckrenner Philippe Gilbert. Quintana is weliswaar opgeklommen naar de tweede plaats, maar volgt nog altijd op 2.24 en in de bergen bleek hij eerder al zeer kwetsbaar. Quintana: “Als mijn benen moe zijn, zal ik fietsen met mijn hart. Ik doe weer mee voor het rood.

Het verhaal bij Jumbo was eerlijk en realistisch: de schade had veel groter kunnen zijn als Astana en UAE Emirates zich afzijdig hadden gehouden. Maar die teams besloten volle bak te achtervolgen om de posities van hun kopmannen Miguel Ángel López en Tadej Pogacar te beschermen.

“Het was een zenuwslopende dag,” zei Jumoploegleider Grischa Niermann dan ook. “Toen de groep wegreed, wisten we dat het heel zwaar zou worden. Het was geen goede dag voor ons. We mogen andere teams dankbaar zijn voor hun hulp. Gelukkig staat Primoz er nog altijd heel goed voor.”

De 29-jarige Sloveen zelf was na afloop schuldbewust. “Ik heb een fout gemaakt, daar moet ik van leren. Bij de start zat ik niet op de plaats waar ik moest zitten. Het team heeft me er toen doorheen geholpen. Gelukkig staan we nog altijd in een heel goede uitgangspositie. We hebben de veldslag van vandaag verloren, maar de oorlog natuurlijk niet.”

WK-vorm

Zo bleek dat de laatste Vueltaweek – op papier minder zwaar dan in voorgaande edities – vol gevaren zit. Fabio Jakobsen legde aan Eurosport uit dat het in de bus gesmede plan van zijn Deceuninck-Quick Step precies was uitgekomen.

De waaierrit deed hem denken aan koersen in Nederland. “We rijden het dorp uit, ik voel de wind links en dan ben je weer op de Lekdijk bij Everdingen. Boem! Dan begint het te draaien en dan hoor je twintig man eraf, dertig man eraf. Dat is koers! Ik denk dat veel klassementsrenners scheel hebben gekeken.”

Veelzeggend was ook de vreugde en het ongeloof bij winnaar Gilbert. De Belg etaleerde in de zeventiende etappe nadrukkelijk zijn WK-vorm met een machtige sprint op en over de stilgevallen en moegestreden Sam Bennett, normaliter toch de snelste man deze ronde. Na afloop kon Gilbert de snelheden, volgens hem soms wel 75 kilometer per uur, nog amper geloven. “Bizar. Dit heb ik nog nooit meegemaakt in mijn carrière. En dat na zeventien jaar.”

Meer over