Plus

Hoe moet Davy Klaassen na een mislukt seizoen verder?

Het debuutjaar van Davy Klaassen bij Everton is faliekant mislukt. Hoe nu verder? De voormalig aanvoerder van Ajax denkt zelf nog niet aan een vertrek uit Engeland.

Daniël Dwarswaard
Davy Klaassen vorige zomer, in het prille begin van zijn carrière bij Everton. Beeld Getty Images
Davy Klaassen vorige zomer, in het prille begin van zijn carrière bij Everton.Beeld Getty Images

Komende week is het een jaar geleden dat Davy Klaassen als aanvoerder van Ajax de Europa Leaguefinale tegen Manchester United speelde. Dat hij als captain zonder prijs vertrok uit Amsterdam, deed hem pijn.

Maar de tijd voor een transfer was rijp. Vrijwel iedereen was het daar over eens: de stap van de toen 24-jarige middenvelder naar Everton kwam op het juiste moment. 27 miljoen euro tikte de Premier Leagueclub af voor de topper uit de eredivisie, die tekende tot 2022.

Metamorfose
Maar zijn eerste jaar in het buitenland werd een zware worsteling. Klaassen speelde slechts zeven wedstrijden en was na de winter helemaal uit beeld. Trainer Sam Allardyce, de opvolger van de tussentijds ontslagen Ronald Koeman, maakte er bijna een sport van om de Nederlander voor schut te zetten.

Klaassen speelde slechts zeven wedstrijden en was na de winter helemaal uit beeld. Beeld afp
Klaassen speelde slechts zeven wedstrijden en was na de winter helemaal uit beeld.Beeld afp

Een typerende uitspraak: "Ik heb niet de luxe om hem te laten spelen, want als we verliezen, krijg ik de schuld." Maar ook Koeman, die Klaassen naar Everton haalde, liet zich onlangs ontvallen dat hij meer van hem had verwacht.

De metamorfose die Everton nu wacht, doet Klaassen besluiten toch nog een keer vol voor zijn kansen te gaan bij de club uit Liverpool. Allardyce is inmiddels vertrokken en met de huidige PSV-directeur Marcel Brands krijgt de Engelse club een 'td' die Klaassen goed kent.

Gigantische intensiteit
Op het eerste gezicht zijn dat gunstige factoren, denkt Klaassens zaakwaarnemer Søren Lerby, die deze week de toekomstplannen met de speler besprak. "Davy is niet iemand die snel opgeeft. Hij wil de voorbereiding sowieso beginnen bij Everton en laten zien wat hij in huis heeft. Wat als hij weer op het tweede plan komt? Dat zijn scenario's voor later."

Duidelijk is dat er iets moet veranderen. Op de gigantische intensiteit van de Premier League kreeg Klaassen nooit grip. Wat nu? Meer in het krachthonk? Anders trainen? AZ-speler Ron Vlaar (33) verliet in 2012 ook een Nederlandse topclub (Feyenoord) voor de Premier League (Aston Villa). "De stap is zó groot," zegt de verdediger. "Davy moet vooral doen waar hij zichzelf fijn bij voelt. Maar het is duidelijk dat hij zijn lichaam zal moeten wapenen tegen het geweld van de Premier League."

Nederlands drollentempo
Dat ging Vlaar relatief makkelijk af. "Voor een verdediger is dat ook wel iets eenvoudiger," zegt hij. "Op het middenveld moet je alles kunnen. Plus het betere sloopwerk verrichten. En dan ook nog op een creatieve manier het verschil maken. Dat is heel moeilijk. Wat hem nu helpt, is de ervaring die hij heeft opgedaan. Hij is gewend aan de omgeving en aan de intensiteit. Davy weet nu uit de praktijk wat verwacht wordt. Ik hoop dat dat hem gaat helpen."

Davy Klaassen bij zijn afscheid bij Ajax. Beeld anp
Davy Klaassen bij zijn afscheid bij Ajax.Beeld anp

Ook René Meulensteen kent de Premier League heel goed. Hij was jarenlang assistent van manager Alex Ferguson bij het grote Manchester United en zelf eindverantwoordelijke bij Fulham.

"Klaassen is het bewijs dat de stap van Ajax, PSV of Feyenoord naar de topcompetities alleen maar groter is geworden. Sorry hoor, maar in Nederland spelen we toch ook in een drollentempo? Bij Ajax kun je in driekwart van de wedstrijden op zestig procent spelen en nog winnen. Tja, dat is in Engeland even anders."

Napoli
Meulensteen ziet ook wel dat het Klaassen niet heeft meegezeten. "Een bepaalde aanpassingsperiode is logisch, maar daarna kwam Allardyce. Een trainer die zegt: trek de nek maar in, mouwen opstropen en gaan. Dat past niet bij Klaassen. Hij toont altijd wel strijd en inzet hoor, maar moet het toch vooral van zijn voetballende vermogen hebben. Daarom had ik hem liever bij een club als Napoli gezien. In Engeland is er één toverwoord: intensiteit. Qua inhoud, qua fysiek, qua omschakeling. Daar moet hij nu keihard aan werken om alsnog te slagen."

Meer over