PlusAchtergrond

Hoe lang houdt Sven Kramer het zo nog vol?

Sven Kramer werd dertiende op zijn favoriete afstand, de 5000 meter. Beeld BSR Agency
Sven Kramer werd dertiende op zijn favoriete afstand, de 5000 meter.Beeld BSR Agency

En weer speelt de rug van Sven Kramer (33) op. In de wereldbekerwedstrijd in Minsk werd zijn 5000 meter daardoor een lijdens­weg. Hoe lang houdt hij het vol om op deze manier zijn rondjes te schaatsen?

Pim Bijl

Renate Groenewold, oud-schaatsster en -coach, was in Minsk en zag vrijdag hoe Sven Kramer worstelend de 5000 meter voltooide. Het deed zeer, zegt ze. Ook de voormalig wereldkampioene (43) kampte in haar carrière met rugklachten en in het laatste jaar ‘brak de hernia er volledig doorheen’. “Ja, dit is herkenbaar. Ik zie het meteen in zijn houding en bewegen als het bij Sven niet lekker in zijn rug zit. Supervervelend, een enorme frustratie.”

Kramer werd op grote achterstand gereden door zijn fenomenale ploeggenoot ­Patrick Roest. Hij werd dertiende, zijn laagste klassering ooit op zijn favoriete afstand. Na afloop ­vertelde hij aan de NOS dat hij de rugklachten niet onder controle heeft. “Ik wil er geen jankverhaal van maken, maar leuk is anders. ­Natuurlijk, dit is maar een wereldbekerwedstrijd. Maar zo wil ik niet in de rondte rijden.”

Vorig jaar ging het eerste deel van het seizoen de mist in door dezelfde kwaal. Groots waren de ontlading en de vreugde vervolgens toen Kramer in januari de Europese allroundtitel won. Hij heeft nog altijd plezier in het trainen, in het schaatsen, het spel met de concurrenten, maar alleen als hij het gevoel heeft dat hij ze op een goede dag kan verslaan. De man die gewend is aan winnen, heeft langzaam afstand gedaan van die vanzelfsprekendheid, maar nog niet van zijn winnaarsmentaliteit. Gezien zijn leeftijd en de telkens opspelende rugklachten zullen die goede dagen op het ijs echter spaarzamer ­worden, waardoor de vragen over zijn toekomstperspectief blijven terugkeren.

Martelgang

Op zaterdag vloog de viervoudig olympisch kampioen zoals gepland terug naar huis. In principe gaat hij deze week naar Polen voor het komende wereldbekerweekeinde, maar dan moet zijn rug wel beter aanvoelen.

“Verliezen is niet erg,” zegt Groenewold. “Maar het gevoel hebben dat je lichaam tegenstribbelt en dat je er niet uit kunt halen wat er wel in zit… Ik voel met hem mee. Dat wat hij zo leuk vindt, is nu een martelgang. Ik blijf met heel veel ­respect kijken naar hoe hij als sporter is en ook hoe hij zich in deze situatie weer groots ­gedraagt.”

Gekke dingen doen

Wat Kramers situatie nog moeilijker maakt, is de vorm van vriend en ploeggenoot Roest (23), die in Minsk op de 5000 meter bijna zes seconden sneller was dan nummer 2, Jorrit Bergsma. Met zijn 6.16,61 dook hij bovendien ruim onder het oude baanrecord van Kramer (6.19,17). Zoals Kramer begin deze maand in Heerenveen ook al moest toezien hoe Roest op de 10.000 meter een baanrecord reed.

Sprinter Kai Verbij zei het eerder al: “Roest is zo sterk. Er komt niemand in zijn buurt op dit moment. Eerlijk gezegd is Sven nooit zo goed geweest als Patrick nu. Het zal heel moeilijk voor hem worden om Patrick nog te verslaan. Maar wie weet, het is Sven.”

Voordat Kramer half oktober in Inzell door een automobilist van zijn racefiets werd gereden, vertelde hij dat zijn toekomst nog volledig open lag. Het plezier en het gevoel op de grote toernooien zouden doorslaggevend zijn. Rintje Ritsma (49) – aan wie in de herfst van zijn carrière voortdurend gevraagd werd wanneer hij er een punt achter ging zetten – verbindt niet te veel conclusies aan de race in Minsk. De viervoudig wereldkampioen allround denkt dat Kramer het tij kan keren.

“Roest kan zijn uitzonderlijk hoge niveau van nu niet een heel seizoen vasthouden,” aldus Ritsma. “En als ik bij Kramer naar binnen kijk, zie ik hem uitstralen: als mijn lijf weer goed is, sta ik er gewoon. Daar staat geen onzekere schaatser, die compleet de weg kwijt is en zich afvraagt hoe hij in godsnaam het gat moet dichten. Ik schrijf hem zeker niet af en zie Sven met een soepele rug ineens weer gekke dingen doen.”

Wereldbeker

Dat Kjeld Nuis en Thomas Krol aan elkaar gewaagd zijn, bleek in Minsk nog maar eens. Zondag was Nuis de beste op de 1500 meter en werd Jumbo-ploegmaat Krol derde. Een dag eerder, op de 1000 meter, was het precies andersom en waren de bloemen voor Krol. Opgelucht en blij was Nuis na zijn geslaagde rit gisteren. Op de 1500 meter vond hij de rust in zijn hoofd en lijf wél. Denis Joeskov werd tweede, Patrick Roest vijfde. Bij de vrouwen pakte Jorien Ter Mors gisteren zilver bij haar rentree in de wereldbeker. Vorig seizoen stond ze aan de kant na een knieoperatie. De winst op de 1000 meter was voor de Amerikaanse Brittany Bowe. Op de door Ireen Wüst gewonnen 1500 meter werd Ter Mors zaterdag vijfde

Meer over