Plus

Hockeysters straffen ‘arrogantie’ Groot-Brittannië hard af en gaan op voor goud

De Nederlandse hockeysters hebben zich ten koste van Groot-Brittannië geplaatst voor de finale van de Olympische Spelen. In het Oi Hockey Stadium in Tokio werd het liefst 5-1.

Rik Spekenbrink
Frederique Matla van Nederland tijdens de halve finale tegen Groot-Brittannië.  Beeld KOEN SUYK/ANP
Frederique Matla van Nederland tijdens de halve finale tegen Groot-Brittannië.Beeld KOEN SUYK/ANP

Eva de Goede was blij met het bereiken van haar vierde olympische finale: “Ik denk dat we waanzinnig gemotiveerd waren voor deze wedstrijd, helemaal omdat het tegen Groot-Brittannië was. Iedereen had wel zijn persoonlijke redenen waarom we hen wilden verslaan,” zei De Goede. “Die Britse meiden hebben altijd heel veel bravoure en ik zou bijna zeggen een soort arrogantie. We hebben ze zeker vandaag laten zien dat ze niet bij ons in de buurt komen. We hebben ze vandaag helemaal weggetikt.”

Oranje kwam in het duel met de olympisch kampioen van 2016 geen moment in de problemen. Felice Albers zette Nederland in de 19de minuut op voorsprong. Een minuut later kon de bank opnieuw opspringen toen Marloes Keetels vanaf de rand van de cirkel 2-0 maakte. Maria Verschoor zorgde in het derde kwart voor de 3-0, Albers maakte met haar tweede doelpunt de 4-0. De 21-jarige Amsterdamse de jongste speelster in de Oranje-selectie, heeft al zes keer gescoord bij haar debuut op de Spelen.

Giselle Ansley maakte uit een strafcorner de stand iets draaglijker voor de Britse speelsters, maar met haar negende goal van het toernooi zorgde Matla toch weer voor een marge van vier. Op vrijdagmiddag treft Oranje India of Argentinië in de finale.

Meer over