Hockeyers verslaan olympisch kampioen Duitsland

De Nederlandse mannenploeg heeft vanavond bij het WK hockey afgerekend met een belangrijke concurrent. Oranje versloeg olympisch en Europees kampioen Duitsland met 1-0. Met 9 punten heeft de ploeg van bondscoach Paul van Ass de halve finales voor het grijpen. Duitsland daarentegen staat met slechts 3 punten op de rand van de afgrond.

null Beeld EPA
Beeld EPA

De Duitse ploeg, die in de tweede speelronde verrassend verloor van Argentinië (0-1), bereidde zich amper een maand intensief voor op het WK. In die relatief korte aanloopperiode kwam de nummer 2 van de wereldranglijst op 18 mei Oranje nog tegen bij een vierlandentoernooi in Düsseldorf. Dat duel won Nederland met 4-3, vooral dankzij drie treffers van strafcornerspecialist Mink van der Weerden.

In het afgeladen ADO-stadion ging Oranje onstuimig van start. Het indrukwekkende openingsoffensief leidde echter niet tot een doelpunt. Billy Bakker, Floris van der Linden, Sander de Wijn en Seve van Ass drongen in de beginfase diep in de Duitse cirkel door. Doelman Nicolas Jacobi kwam echter steeds met de schrik vrij.

Net in een fase dat het overwicht van de thuisploeg wat was afgenomen, sloeg Jeroen Hertzberger toe. De aanvaller van Rotterdam schoot koelbloedig raak, na uitstekend voorbereidingswerk van Jelle Galema (1-0). Het duel kreeg daarna een open karakter. Robbert Kemperman was in de 33ste minuut nog dicht bij 2-0, maar doelman Jacobi redde bekwaam. Collega Jaap Stockmann hoefde bij Nederland in de eerste helft nauwelijks in te grijpen.

Na de pauze trachtte Oranje, dat zowel bij Londen 2012 (finale, 1-2) als bij het EK 2013 (3-5 in halve finale) van Duitsland verloor, opnieuw de fragiele voorsprong uit te bouwen. In de afwerking liet de ploeg van Van Ass het echter weer afweten. Ook de eerste twee strafcorners van Van der Weerden leverden geen succes op. Benedikt Fürk miste in de 44ste minuut de eerste grote kans voor Duitsland (over).

Onder toenemende spanning in de slotfase verzuimden Kemperman, Van Ass, Verga en Van der Weerden (nog eens twee strafcorners) de marge op twee treffers te brengen. Ook de Duitse ploeg rook aan een doelpunt, maar dankzij Stockmann bleef Oranje overeind, ook met 10 man na een gele kaart voor Van der Weerden. In de slotseconde liet Duitsland ook nog een strafcorner liggen.

Meer over